6ift175U srijedu 21. juna u džematu Gornji Rahić je tokom 27 večeri mjeseca ramazana upriličen 5 tradicionalni iftar za džematlije kako za stanovnike rahića tako i za goste. Druženje u dvorištu džamije koje se pamti i ostaje u nama duboko urezano u sjećanje na nešto dobro i pozitivno iskustvo koje nas svakog mjeseca ramazana uči zajedništvu u činjenju dobra. Večer poprilično topla i vedra okupila je na jednom mjestu preko tri stotine osoba na iftaru. Pošto je dan bio poprilično topao prisutni su to znali i apstinirat te se to odrazilo na potrošnji limunade koje je u vrlo kratkom vremenu potrošeno čak 150 litara limunade iako je na stolovima bilo flaša vode i sokova. Ukusna hrana i lijep ambijent su učinili radost među domaćinom i ljudima koji sus e tu našli.

Zadovoljstvo nam je da je sve to prošlo u najboljem redu što se poslije nastavilo i tokom večeri prije i nakon teravih namaza kada su žene iz udruženja „Čaršija“ pekle i služile konstantno kahvu prisutnima i nudili sokovima sve prisutne. Tokom 27 večeri pored usluge koja je bila na raspolaganju prisutnima obavio se u dvanaest sati „Tespih namaz“ kao i noćni namaz u jedan sat poslije ponoći. Da bi na kraju se pristupilo i sehuru koji je upriličen za sve prisutne a njih nije bilo mali broj već brojem 120 osoba.

Tako kada se analizira sve prisustvo oko 310 osoba na iftaru i njih 120 na sehuru daje sliku da je tu večer se hranilo u ovoj noći čak 430 osoba.

Ove godine džemat je uveo jednu novinu štampajući kupone kako bi se uvelo reda u organizaciji pokazalo se ispravnim i jako praktičnim činom.

Iako je složen proces ovakvih skupova traži maksimalan napor to se nije moglo osjetit da je nešto falilo, nego naprotiv svi su izražavali zahvalu Bogu što su tu i što se druže u ovoj predivnoj noći mjeseca ramazana koji ne vrijedi ispustit u božijem rahatluku i dobru koje nas okružuje. I za kraj iftar koji je upriličen i koji se održao je iznosio u vrijednosti novca minimalno 4.650,00 KM.

Da Milostivi nagradi iz svoje riznice sve one koji su na bilo koji način učestvovali i učinili za ovaj vrijedan i značajan projekat džemata da protekne u najboljem redu. Ovom prilikom prenosimo vam u slikama sa tog ambijenta iftara i druženja.