muderizPripreme za odlazak na hadž su pri kraju, a više je od 1.700 prijavljenih hodočasnika iz BiH, potvrdio je za N1 direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice BiH, muderis Nezim efendija Halilović.

Sve procedure u Saudijskoj Arabiji su završene, potpisani su ugovori sa turskom avio kompanijom za prevoz hadžija sa deset aviona.

“Ovogodišnje pripreme teku po planiranoj dinamici. Završili smo sve procedure, dostavili dokumentaciju – a ove godine je zabilježeno više zahtjeva”, kazao je Halilović za N1.

“Povećana je cijena za 410 KM, a očekivanja su bila da će biti pad interesovanja. Međutim, za tri dana je bilo sve popunjeno – pa je bilo zahtijeva za povećanjem kapaciteta”, dodaje – kazavši da se ove godine za odlazak na hadž iz BiH prijavilo 1.750 ljudi.

BiH ima kvotu od 2.200 hodočasnika, međutim taj broj je nerealan, a Halilović kaže da je 1.411 hadžija bio maksimalan broj do sada.

Povećanje cijene za odlazak na hadž uslovljeno je poboljšanjem boravka na arefatu, a sve hadžije će od ove godine imati klimatizirane šatore. “To je najteži dan i najvažniji dan na hadžu”, potvrdio je.

Cijena iznosi 7.900 KM, a Ministarstvo hadža Saudijske Arabije je donijelo odluku da sve hadžije moraju imati klimatiziran prostor na arefatu.

Halilović je za N1 kazao da hadžije iz BiH uživaju veliki ugled u Saudijskoj Arabiji.

“Menadžment hotela u Medini nam je kazao da smo najbolja grupa. To nam je posebno drago”.

Najčešće pitanje je – koliko novca nositi?

“Mi smo obezbijedili sve potrebne uslove, hranu, dva obroka. Obezbijeđen je kurban, prevoz. Hadžija može bez marke na put. Mi preporučujemo manje iznose, za kupovinu hedija i sitne potrepštine. Nema potrebe za većim iznosima”, pojasnio je Halilović.

Kilaža prtljaga je ograničena na 30 kilograma, a svaki hadžija će dobiti i pet litara zem zem vode, koja će u Sarajevo doći praznim avionima 18 i 19 augusta.

Najmlađi hodočasnik ove godine ima sedam mjeseci, a Halilović je kazao da je tako ispunjena želja njegovih roditelja koji će biti sa njima. Ured za hadž je ispunio njihovu želju i ispoštovao proceduru, dok najstarija hodočasnica ima 82 godine.

Sigurnost za vrijeme obavljanja hadža u Saudijskoj Arabiji je podignuta na najviši nivo. Preporučuje se izbjegavanje većih skupova, i okupljanja na javnim mjestima.

Halilović ispred Ureda za hadž BiH preporučuje hodočasnicima iz BiH da se ne kreću sami zbog zdravlja i visokih temperatura.

Izvor:N1