1kuca becirevicOdmah nakon darivanja „Kuće Bećirevića" u vlasništvu braće Nedžada i Seada Bećirevića i njihovih supruga Esme i Marije, brčanskom "Preporodu", uslijedile su i prve aktivnosti unutar ovog očuvanog objekta koji je star preko 100 godina.

Stara, ali dobro očuvana „Kuća Bećirevića" nalazi se preko puta Prve OŠ u centru grada, u njoj postoji dragocjena biblioteka sa preko 300 naslova i foto- arhiv sa preko 6.000 negativa.

Objekat je stavljen u funkciju tako što je ovdje svoj rad nastavila „Škola stranih jezika" koja djeluje pri BZK „Preporod" Brčko Distrikt BiH, kazao je za "Radio Brčko", Ćazim Suljević, član UO "Preporoda Brčko".

Uskoro će za posjetitelje biti otvorena sačuvana „Bosanska soba" unutar kuće stara 100 godina.

Ove aktivnosti odvijaju se unutar „Fondacije za stipendiranje, stručno usavršavanje učenika, studenata i stručnjaka, sa posebnom brigom o siromašnima.

Suljević je za proljeće najavio prelazak osoblja "Preporoda" u „Kuću Bećirevića", te uređenje dvorišta, bašte i ostalih objeketa, kako bi ovaj objekat imao potreban kulturološko- historijski izgled, namjenu ali i ljepotu i privlačnost za sve zainteresovane.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije je dr. Nedžad Akšamić, a zamjenik dr. Azam Begić. Članovi su dr. Samra Karamujić, dr. Azra Dervišević, dr. Nadira Suljagić, Almira Alić, prof. i Edin Dervišević.

radiobrcko.ba