Ovaj dom pokrivati će područje Maoče, G. Rahića, Ograđenovca, Rašljana kao i dijela Palanke s ciljem poboljšanja potrebe za spasavanje u slučaju požara, poplava i bilo koji drugih katastrofa.

Vatrogasni dom prutace1Tri Vatrogasna doma u Distriktu

 Podsjećamo, Skupština Brčko distrikta BiH 2013. godine donijela je plan zaštite od požara koji reguliše rješavanje zaštite od požara na čitavom području Distrikta gdje je predviđena i izgradnja tri vatrogasna doma u Bijeloj, Maoči i Sandićima piše infobrcko.

 Mićo Simikić, šef Pododjela za zaštitu spašavanja Vlade Brčko distrikta BiH kazao je da će Distrikt sa isturenim vatrogasnim domovima biti puno bezbjedniji.

 "Mi ćemo imati mnogo bezbjedniju situaciju na rubnim područjima Distrikta i na tim dijelovima požar ćemo moći brže gasiti, odnosno prije ćemo doći na mjesto požara i puno brže će izlaziti na teren. Imamo i solidnu opremljenost, ali nadamo se i da će sve vlasti buduće imati dovoljno sluha da obezbijede dio novca koji je potreban za tehniku i za plate radnika", kazao je Simikić.

Vatrogasni dom i brza intervencija

 I Ljuban Ilić, šef Odsjeka zaštite od požara i spašavanja kazao je da su za Distrikt značajna izgradnja isturenih vatrogasnih odjeljenja iz kojih će se moći brzo reagovati.

"Kako bi smanjili dolazak vremena na intervenciju što je u vatrogastvu veoma bitno mi smo po osnovu plana predvidili tri tačke i locirali mjesta za izgradnju vatrogasnih domova što će u budućnosti biti ne samo Vatrogasni dom nego i Dom za zaštitu i spašavanje. Pokrivati ćemo krug od 6-7 km gdje smatramo da naše vrijeme dolaska se skraćuje na 6-7 min što je blizu evropskog standarda. Za nas vatrogasce i jeste najbitniji početak intervencije i što se prije stigne moguće su da i štete budu manje i sl. Razmišljamo da će upravo većinu takvih požara u početnoj fazi moći ugasiti predstavnici tih jedinica koji će gravitirati tim vatrogasnim domovima koji se prave", kazao je Ilić.

 Vatrogasni dom prutaceSenad Kamenjašević, šef Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko distrikta BiH kazao je da je osnovni cilj sa vatrogasnim domovima pravovremeno intervenisati na najudaljenijim i rubnim dijelovima Distrikta.

 "Cilj nam je da pravovremeno intervenišemo na najudaljenijim i rubnim dijelovima Distrikta. Prvenstveno mislim na područja dalja od Brezovog Polja, od Krepšića prema Ceriku, pa G. Rahića, Maoče i Rašljana. To nam otežava rad naročito u toku radnog dana kada je saobraćaj pojačan gdje nam do tih rubnih dijelova zahtjeva vrijeme od 20 do 25 min. Sve ono što je poslije 10 minuta za nas predstavlja ozbiljan problem, jer tada je požar ili sama intervencija već složena što nam pravi problem", kazao je Kamenjašević.

Novi zaposleni

 Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost kazao je da se naredne godine očekuje završetak tri područna vatrogasna doma i prijem oko 40 vatrogasaca i pratećeg osoblja, te osposobljavanje pripadnika Gorske službe spašavanja.

 On je kazao da u Odjeljenju već duži period postoji potreba za prijem novih radnika i u ovogodišnjem budžetu obezbijeđen je novac za 70 pozicija među kojima najviše nedostaju osobe za fizičko-tehničko obezbjeđenje, te vatrogasci.

 Također, on podsjeća da pored velike potrebe novih zaposlenih Odjeljenje nije primalo nove radnike zbog nezavršenog organizacionog plana.

 "U narednih mjesec dana mi ćemo raspisati konkurs za popunu tih pozicija na neodređeno i određeno vrijeme, a među potrebnim kadrovima nalaze se i stručnjaci koji bi se bavili klizištima", kazao je Zaimović.