divan siraziU okviru programa "Mjesec knjige" koji se tradicionalno u svijetu obilježava od 15. oktobra do 15. novembra brčanski Preporod organizuje Književno veče posvećeno Divanu Hafiza Širazija.
U programu učestvuju: 
dr. Elvir Musić, 
Nermin Hodžić, profesor i 
Almira Alić, profesorica.
Predstavljanje Divana održat će se u subotu, 14. oktobra u Domu Islahijeta sa početkom u 18.30.
HADŽi ŠEMSUDDIN MUHAMMED IBN MUHAMMED HAFIZ ŠlRAZI je jedan od najvećih lirskih pjesnika Irana. Njegova poezija manifestacija je složene i čudesne iranske kulture i odraz gnoze i vjerske mudrosti  koja je u perzijskoj poeziji izražena na krajnje dopadljiv način. Jezik njegove poezije jeste jezik mudroslovlja i prilagođen je različitim razinama poimanja.


Prevoditi Hafizovu poeziju s perzijskog na druge jezike iznimno je složen i težak zadatak. Neki pjesnici, štaviše, Hafiza smatraju neprevodivim, jer u njegovoj poeziji često se sreću složenice koje su predstavljale inovaciju i u samom perzijskom jeziku i koje iziskuju tumačenje i kod onoga kome je perzijski maternji jezik, pa je za takve izraze posebno teško pronalaziti ekvivalente u drugim jezicima.

Stoga nije nikakvo čudo da za proteklih petsto godina Hafizov Divan nije doživio svoj cjeloviti prijevod na bosanski jezik.
Prijevod koji Vam predstavljamo rezultat je životnog iskustva i truda prof. dr. Bećira Džake, profesora perzijskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Sarajevu, koji je u posljednjih tridesetak godina predstavljao temeljni stup iranistike u Bosni i Hercegovini.