biznis forum"1. Biznis forum" Brčko distrikta BiH danas je svečano počeo u Brčkom na temu „Novi ciklus razvoja Brčko distrikta BiH" s ciljem da na jednom mjestu okupi privrednu zajednicu u BiH i regiona, vladajućih struktura kao stručna mišljenja profesora sa ekonomskih fakulteta iz Brčkog i regiona kako bi se donijeli što kvalitetniji zaključci koji će se inkorporirati u sve sadržaje i akte Vlade i Skupštine Distrikta.

Forum će biti organiziran u pet panela kao što je lokalni i ekonomski razvoj, privreda, poljoprivreda, saobraćaj i turizam kao i obrazovanje i mladi prenosi infobrcko.com.

Direktor "Biznis foruma" i koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević kazao je da je na ovaj način Vlada Distrikta ostvarila novi vid komunikacije sa privrednom zajednicom.

"Danas ćemo čuti mišljenja privrednika, najačih privrednih kolektiva iz BiH, njihova dobra i loša iskustva u poslovanju u BiH i na taj način ćemo poboljšati komunikaciju inkorporirajući njihove zahtjeve u sve naše vladine programe koje realizujemo. Također, na taj način ćemo sigurno poboljšati kvalitet građana Brčkog i učiniti da Distrikt u budućnosti postane poslovni centar koji će garantovat siguran, kvalitetan i dostojanstven život. Na prva dva panela pokušati ćemo donijeti zaključke koji su vezani za privrednu zajednicu Distrikta, a koji su veoma bitni, jer se svi žale na smanjenje procedura kada je u pitanju osnivanje preduzeća. Također, razgovarati će se i o visokom obrazovanju u Brčkom i odlasku mladih iz BiH. Na taj način mi ćemo donijeti dobre zaključke koji će pomoći Vladi Distrikta", kazao je Bulčević.

biznis forum 12Gradonačelnik Siniša Milić kazao je da je evidentno da se nalazimo u fazi stagnacije i da Biznis forum može pomoći u rješavanju tog problema.

"Vlada Distrikta je podržala ovaj Biznis forum, jer je evidentno da smo došli do faze stagnacije, naročito u ekonomskom smislu. Mislim da je ovakav okvir održavanje Biznis foruma jedna dobra priča koja bi trebala da donese konkretne zaključke. Što se tiče Vlade ove i svake druge bi trebala da slijedi te zaključke, ali i da radi, da obezbijedi, prije svega, vladavinu prava na ovom prostoru i da se zalaže za političku stabilnost, jer bez obzira na zaključke i preporuke koje se odnose na razvoj ekonomije mislim da je od ključnoog značaja da mi ovdje imamo stabilnu političku klimu i da kao vlast garanatujemo pravnu sigurnost onima koji će doći ovdje da privređuju", kazao je Milić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da smo danas svjedoci jednom dobrom pokušaju da se stvori nada i perspektiva generacijama u Distriktu.

"Naša je odgovornost za donošenje pravednih, poštenih i motivirajućih za privredu zakona i propisa koje treba da doprinesu kvalitenijem razvoju Distrikta kako bi se stvarala i nova radna mjesta. Mi smo danas svjedoci jednom dobrom pokušaju da stvorimo i nadu i perspektivu našim generacijama u Distriktu da mogu ovdje ostati i živjeti i da mogu osjetiti dostojanstvo koje svaki čovjek treba da ima. To je na nama posebna odgovornost, jer obnašamo značajnije funkcije u ovoj lokalnoj zajednici. Mi ćemo kao zakonodavno tijelo pratiti ove panele u okviru Biznis foruma i iz toga izvuči najkvalitetnija iskustva koja su prisutna u ostatku BiH, naprednim sredinama u BiH, kao i način kako to funkcioniše i rade dobre i uspješne firme u BiH, kao i zemalja iz regiona i drugih kontinenata", kazao je Kadrić.

Na današnjem Forumu prisustvovao je i novi supervizor za Brčko Dennis W. Hearne kao i gosti oko desetak ambasada, veliki broj privrednika iz BiH, regiona, kao i predstavnici ekonomskih fakulteta iz Rusije, Šangaja, Sarajeve, Turske, Brčkog.

Ambasadorica Indonezije u BiH Amelija Yani kazala je da se nada da će na Biznis forumu ostvariti još veću saradnju.

biznis forum 2"Nadam se da ćemo na Biznis forumu ostvariti još veću saradnju. Također, 16. novembra učestvovat ćemo na Sajmu u brčkom i učestvovat ćemo sa našim proizvodima kao što je kafa, biskviti, tekstilni materijali itd. Nadam se da će privrednici iz Brčkog imati priliku uspostaviti kontakte sa Indonzijom. Mi smo zaintersovani za mliječne proizvode, proizvodnju sokova i mesnih proizvoda i nadam se da su privrednici iz Brčkog zainteresovani za proizvodnju palminog ulja", kazala je Yani.

Muzafer Čilek, međunarodni biznismen i investitor u BiH kao i osnivač i predsjednik Fondacije za razvoj odnosa između BiH i Turske kazao je da sa Brčko distriktom BiH u budućnosti želi sarađivati.

"Biznis forum u Brčkom je bio odličan povod i prilka da dođemo i posjetimo ovaj grad i ostati ćemo ovdje nekoliko dana kako bismo malo bolje upoznali ovo područje i region. Brčko je izvanredna lokacija i ima potencijalnih projekata za investitrore, lijep grad i želimo u buduće sarađivati sa Distriktom. Nadam se da ćemo imati dobre prilike za poslove i saradnju. Do sada smo ulagali u poljoprivrdu, građevinu, turizam i mini hidrocentrale", kazao je Čilek.