upisprvacica 617x330Obavještavaju se roditelji,odnosno njihovi staratelji djece koja do 01.04.2018.godine pune 6 godina, a koja ne pohađaju predškolsku ustanovu da će se u prostorijama JU Sedme osnovne škole u periodu od srijede 29.11. do utorka 12.12.2017.godine od 9 do 15 sati vršiti evidentiranje ( registracija) djece za polazak u pripremnu školu.

Inače će se u Brčko distriktu u narednom periodu odvijati u dvije etape pripremna nastava za djecu koja ne borave u vrtićima, a do 1. aprila će navršiti šest godina, što je zakonski uslov za upis u prvi razred osnovne škole.

Podsjećamo da je prothodne godine za prvačiće organizavana priprema  nastava koja je trajala u periodu;

"Zbog organizacione pripreme u školama, prva etapa najvjerovatnije će početi 23. januara. Djeca će pohađati obaveznih 150 časova nastave. Druga etapa pripremne nastave planirana je da se obavi poslije proljetnog raspusta, a njom će biti obuhvaćena sva djeca, bez obzira da li su boravila u javnom ili privatnim obdaništima".

Pripremnu nastavu bi najvjerovatnije trebali vodit vaspitači koji u Odjelu za obrazovanje brčanske Vlade rade na osnovu ugovora o privremnim i povremenim poslovima.

"Pripremna nastava odvijat će se kroz igru, s ciljem da se podstiče psihofizički razvoj i socijalno-emocionalna kompetencija, da se mališanima omogući početno opismenjavanje, razvijanje govornih sposobnosti i saznavanje osnovnih matematičkih pojmova"