Turska opština Kayserim u kojoj se nalazi najveća industrijska zona u Turskoj ostvarila je saradnju sa Brčko distriktom koja će se ogledati u gradnji ekspo centra za 70 do 100 firmi iz Turske u Brčkom. U sklopu ovog projekta, u početku, biće zaposleno oko 150 ljudi piše lokal.ba.

Opština Kayserim će graditi dva ovakava ekspo centra u svijetu, jedan u Dubaiju, a drugi u Brčkom. Delegacija Brčko distrikta je prošle sedmice obavila razgovore sa predstavnicima opštine Kayserim, a u januaru iduće godine delegacija iz Turske će posjetiti Brčko distrikt kada će se potpisati i memorandum o saradnji između ove dvije opštine.

yavuz brckoOva saradnja jedan je od rezultata 1. Biznis foruma Brčko distrikta. koji se održao u novembru tekuće godine.

Kayserim je Opština koja se nalazi u centralnoj Anadoliji u Turskoj, a 2004-e godine aplicirala je za Ginisovu knjigu rekorda za opštinu u kojoj je pokrenuto najviše fabrika u jednom danu, i to 139 fabrika. Osim toga u 2007-oj godini iz ove Opštine izvezeno je oko milijardu dolara vrijednosti namještaja što govori o kolikoj je industriji riječ.

U Kayserim industrijskoj zoni posluje 1200 firmi koje zapošljavaju oko 70.000 ljudi.

Turske kompanije su već nekoliko godina prisutne u Brčko distriktu. Tvornica platične stolarije "Yavuz" ima svoje proizvodne pogone u Brčkom od 2015-te godine i trenutno zapošljava oko 130 radnika. U 2018-toj godini "Yavuz" planira proširiti svoje kapacitete sa 10.000 m2 na 22.000m2, a u sljedeće tri godine uložiti će oko 10 miliona maraka u širenje kapaciteta za proizvodnju. Na ovaj način zaposliće se dodatnih 150 radnika.

Plan je da se cijela poslovna zona "Yavuz" završi do 2021, a osim zatvorenih pogona tu je i otvorena površina od 6000 m2, tako da će ukupna površina poslovne zone "Yavuz" u Brčkom iznositi 44.000 m2. "Yavuz" prodaje svoje proizvode u sedamnaest maloprodajnih objekata u Bosni i Hercegovini, a što se tiče izvoza, najčešći kupci su iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Crne Gore i Njemačke.