sead hProfesor Sead ef. Hodzić, imam džamije na Klancu u Brčkom, iznenada je preselio na Ahiret u 43 godini života.

Povodom smrti ovog mladog i vrlo predanog imama IZ u BiH, prenosimo zapis  Osmana ef. Kavazovića:

"..Ina lillahi ve inna ilejhi radžiun!" Teška, bolna i preteška vijest. Sead-efendija je bio imam Azizije džamije u Brezovom Polju. Molim Allaha dž. š. da Sead-efendiju obraduje Džennetom, a porodicu, familiju, kolege, prijatelje, poznanike i džematlije ojača saburom u bolu koji je zaista težak. Amin, ja Rabbi.

Sead-efendija, sin Halila i Nadire rođene Čandić, rođen je 7. oktobra 1974. godine u Šatorovićima kod Brčkog. Mekteb je pohađao pred muallimom Muhamed-efendijom Bašićem, kao i osnovnu školu u rodnom mjestu.

Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka završio je u Sarajevu. Diplomski rad na fakultetu odbranio je na temu „Sultan Abdul-Aziz, njegovo vrijeme i džamije u Bosni i Hercegovini“.

Sead-efendija je radio, godinu dana, honorarno kao imam 1995/96. u džematu Avdibašići, Medžlis IZ Tuzla, zatim dvije godine, od septembra 2000. do septembra 2002, kao vjeroučitelj u školama u Brčko distriktu.

Prvi džemat u kojem aktivno radi od 1. septembra 2002. godine u svojstvu imama, hatiba i muallima je Brezovo Polje. Istina, bilo je ovo veoma složeno i teško vrijeme. Naime, ovo je vrijeme povrataka Brezopoljaca u rodno mjesto, koji su punih deset godina kao prognanici živjeli u izbjeglištvu na području slobodnih brčanskih teritorija, Tuzlanskog kantona i zemalja diljem svijeta.

Sead-efendija se veoma brzo snašao u novoj sredini, te angažovao džematlije na mnogim poslovima, kao: renoviranje imamskog stana i mekteba u kojem će stanovati i organizirati vjerski život, čišćenje i otkopavanje temelja srušenih džamija u toku agresije na R BiH, i to temelja Azizije 7. maja 2003, dok su zvanični radovi na izgradnji Begove džamije počeli 29. juna 2003. godine, čišćenje i ograđivanje harema, izgradnja Begove džamije čije otvorenje je bilo 30. jula 2005. godine, izgradnja gasul-hane 2008-2010, početak izgradnje Azizije džamije 4. septembra 2007. godine.

Bio je aktivan u organizacionom odboru vjerske, kulturne i sportske manifestacije Brezopoljsko kulturno ljeto – koja se održava u julu mjesecu svake godine. Redovno je u znak sjećanja na progon Brezopoljaca 17. juna 1992. godine obilježavao manifestaciju pod nazivom Dani bola u Brezovom Polju.

Iz Brezovog Polja, Sead-efendija odlazi 31. jula 2010. godine na mjesto imama u džemat Klanac – Brčko.

Preuzeo je novoformirani džemat Klanac gdje je dao nesebičnu podršku na izgradnji i uređenju džamije.

Iza efendije Seada ostala je supruga Emina, sin Harun, kćerka Nadija, otac Halil, majka Nadira te braća Nedžad i Senad piše otisak.ba.

Inače Sead ef. je tokom ove dvije službe zapalo da bude konstatno graditelj džamija kako u Brezovu Polju tako i na Klancu da mu se Milostivi smiluje i upiše u dobra djela na ahiretu.

Dženaza namaz Sead ef. Hodžiću biće klanjana u utorak 2.januara 2018.godine ispred džamije na Ivicima u Brčkom poslije podne namaza u 12:15 sati.