18MDanas 6. janura 2018.godine u džematu Maoča Stara upriličena je svečnost povodom završene hatme osam polaznika mektebske nastave. Džamija je bila ispunjena džematlijama koji su krasili današnji nezaboravni dan za osam polaznika iz ovog džemata. Uvodni dio kako to nalaže adet je pripao prof. Asmir ef. Bekriću imamu džemata koji je u svom kratkom nadahnutom obraćanju izrazio zahvalnost i nadu da će mladi učenici biti i nastaviti ono što su stekli  do sada u mektebu. Glavni imam mr. Mustafa ef. Gobeljić je nakon ispita učenika izrazio svoje oduševljene pokazanim znanjem te čestitao na visokom iskazanom znanju učenika.

Predavač na hatmenskoj svečanosti je bio mr. Aljo ef. Cikotić imam u džamiji Kalibunar iz Travnika. Aljo ef. je imao zapaženo predavanje i prvi put mu je da se našao na prostoru Brčko distrikta. Prof. Cikotić je u svom elegantnom izlaganju se doticao znanja, nauke, iskrenosti...

Između ostalog je naveo da smo mi „umet nauke“, da tokom svog života čovjek treba da se nalazi u stalnom procesu čitanja i razmišljanja, u daljnjem svom nasihatu prof. Cikotić napominje da nam Kur'an treba biti vodilja tokom čitavog života kojeg ćemo provest na dunjaluku. Znanje je preduslov za vjerovanje i činjenje dobrih djela, život na ovom svijetu je bezvrijedan bez znanja, znanje je ništavno bez dobrih djela, uslov za ispravnost dobrih djela je iskrenost samo su neki od njegovih citata na hatmenskoj svečanosti. Također se dotakao Sabita Ebu Hanifinog oca i njegove iskrenosti odnosno čuvanja od harama i ustrajnosti u halalu. Podcrtavajući da je najteže imati čist i iskren nijet u čovjekovom hodu kroz ovaj svijet.

U nastavku svečanosti uručene su djeci priznanja o završenoj i položenoj hatmi, dodijeljene mnogobrojne nagrade a isto tako svršenici hatme su svom muallimu uručili prigodan poklon za njegov trud koji je uložio dok ih je pripremao za ovaj dan, lijepe riječi u ime njih čitala je Sumejja Karamujić,a poklon je uručio Mirza Salihović.

Džemat Maoča Stara je današnjom svečanošću položila ozbiljan ispit sa mladim i agilnim imamom prof.Asmir ef. Bekrićem u organizaciji i pripremi djece za ovaj poseban dan i skup.

Treba posebno istaći da je Asmir ef. ovo prvi džemat u kojem radi, da je tu došao od prije dvije godine.U te dvije godine ostvario je značajne rezultate sa mektebom tako što je dva puta zaredom među prva dva mekteba na takmičenju u Medzlisu Brčko bio te je predstavljao medžlis i na muftiluku tuzlanskom. Isto tako rezlultate u malom fudbalu je ostvario nastupom na muftiluku.
Značajno je reći i to da je srednjoškolka iz njegovog džemata osvojila prvo mjesto 2017. godine na takmičenju put učenih, i naravno skorašnja vijest da je Adna Fazlović pobjednica literarnog konkursa na nivou medžlisa koji se održavao u decembru mjesecu 2017. godine.

Asmir ef. je jedan od dvojice ljudi sa područja Brčko distrikta koji je završio Al-Azhar u Egiptu i naravno ovo je Asmir ef. prva grupa djece koju je izveo na hatmu što ćemu za daljnji rad itekako biti od velike koristi i iskustva.

Hatmu su položili:Alibašić Amna,Imamović Iman, Kalesić Emina,Karić Emina,Karamujić Sumejja,Salihović Mirza,Šehić Medina i Tursunović Adnan.

 Učešće u današnjem  programu su uzeli mladi iz hora koji je bio prilično dobar jer da napomenemo mali je broj džemata u Brčko dsitriktu koji imaju sopstvene horove za ovakve svečanosti što je za svaku pohvalu.