1skupstina merhametBrčanski Merhamet održao je danas redovnu Godišnju skupštinu na kojoj je razmatran izvještaj o radu u protekloj godini ali i izneseni planovi Merhameta za naredni period.

Iz izvještaja je vidljivo da je Merhamet, pored teških uslova za rad, ipak dosta toga uradio. Međutim, svaki posao je vezan uz materijalni položaj koji diktira rad i ove humanitarne organizacije.

“Radili smo koliko smo mogli. Da je bilo podrške od strane nadležnih organa možda bi mogli i više. Želim reći da smo pripremili i podijelili preko 25 tona humanitarne pomoći, vrijednost je oko 80.000 maraka. 3500 građana je primilo pomoć u prošloj godini” rekao je Mustafa Ibrišimović, predsjednik Merhameta Brčko distrikta BiH.

Tekuća godina će, prognozira Ibrišimović, biti teža od prethodne obzirom na okolnosti u kojima djeluju, tim više što postoje pojave dolaska izbjeglica sa istoka.

“Moglo bi i nas to zakačiti, obzirom da smo na rubu rute kojom prolaze. Na to treba računati. Ovom prilikom molim građane da zajedno pomognemo da te ljude zbrinemo. Naravno, u prvom planu je i dalje naša sirotinja.”

Merhamet nažalost više nije u mogućnosti dijeliti invalidska pomagala, jer carina to više ne tretira kao humanitarnu robu. Iako u Njemačkoj te robe ima, zbog tih barijera ona tamo i ostaje. Podrška vlasti nije adekvatna, ističu iz Merhameta, što im uveliko otežava djelovanje.

“Mi stalno očekujemo, ali podrška je uvijek ista. Bez obzira koliko mi uradili tretiraju nas kao i ostala udruženja. Ja cijenim sva udruženja i ne sporim da su potrebni, ali bi dobro bilo da se vidi kako ko radi, koji je doprinos za Distrikt, da li Distrikt ima koristi od njih. Dobro bi bilo da se izvrši revizija jer nas ima mnogo” rekao je Ibrišimović.

Povjerenici Merhameta iz različitih mjesnih zajednica i na ovoj skupštinu su svjedočili koliki je potreba za humanitarnom pomoći u našem gradu, ističući da broj onih koji se obraćaju Merhametu za pomoć svakodnevno raste.

brcko.tv.