1akadempreporodBrčanski Preporod je značajnu godišnjicu, 115 godina od osnivanja, obilježio Svečanom akademijom i koncertom. Sala Doma kulture u Brčkom bila je premala da primi sve zainteresovane. Akademiji i koncertu su prisustvovali  učenici i nastavnici osnovnih škola iz Zvornika te  predsjednik zvorničkog Preporoda Amer Redžić. Posebni gosti večeri  bili su ugledni gosti iz Turske i to: Omer Četres, ataše za medije Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini;  Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre; Ahmet Salih Kansu direktor Turkish Airlinesa; Yavuz Selim direktor turskog magazina Haber Ajanda i Mehmet Seker, kolumnist turskih novina Yeni Safak.

 Program su svojim prvim javnim nastupom otvorili najmlađi polaznici Ansambla pjesama i igara izvedbom koreografija bošnjačke folklorne tradicije. U nastavku  programa prisutni su upoznati sa nesvakidašnjom gestom Marije i Esme Bećirević koje su u 2017. godini brčanskom Preporodu poklonile kuću sa okućnicom u centru grada, koju su naslijedile iza umrlih supruga Nežada i Seada. O značaju i doprinosu Seada i Nežada Bećirević u naučnom, kulturnom, privrednom  i sportskom razvoju Brčkog te velikom doprinosu u obnavljanju i radu Preporoda govorio je dr. Zijah Begić. Podsjetio je da je ispunjena obaveza iz darovnica Marije i Esme  o formiranju " Fondacije porodice Bećirević"  u svrhu stipendiranja i stručnog usavršavanja učenika, studenata i stručnjaka sa posebnom brigom o siromašnim te u ime Fondacije, kao podpredsjednik upravnog odbora, pozvao prisutne da ličnim prilozima i donacijama pomognu 

akadempreporod

Fondaciju. Ovom zadužbinom brčanski „Preporod“ je trajno zadužen da njeguje vrijednosti učenosti, napretka i društvene korisnosti kakve su i sami njegovali svi članovi porodice Bećirević.

Program je jednim dijelom tematizirao i Međunarodni dan maternjeg jezika koji se kroz različite Preporodove aktivnosti obilježava u Brčkom već četiri godine. Promoviranje jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti mo

glo se prepoznati u nastupima polaznika Preporodove škole stranih jezika, učenika osnovnih škola iz Zvornika, Edne Čorbadžić i  Emine Hajdarević Osmić.

U završnom dijelu programa predstavili su se Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, Medina Zahirović te Nermina Sinanagić i Vesna Hadžić.