cetenija 642x336U okviru svojih aktivnosti njegovanja i očuvanja bošnjačke kulture, tradicije i običaja, članice brčanskog "Udruženje žena Bošnjakinja, organizovale su, treću godinu za redom, „Ćetenijadu", odnosno pravljenje ćetenenije starinskog slatkog jela koje se pravi zimi.

Predsjednica udruženja Munevera Kaloper, kazala je da su „Ćetenijadu" ove godine organizovale u dvorištu Kuće Bečirevića gdje im se nalazi radionica, te da na ovaj način žele da na mlade prenesu i ovaj starinski običaj, kako ne bi pao u zaborav.

Glavna za pravljenje ove poslastice danas, zajedno sa ostalim ženama, bila je članica udruženja Muvedeta Ibrišimović, koja je je istakla da je to naučila od svoje majke i nana.

„To je poslastica od šećera i brašna. Brašno se prethodno uprži u rerni, taj postupak traje malo duže do dva sata.Za to vrijeme se agdi ili špinuje šećer sa vodom i limunom. Bitno je na vrijeme agdu skloniti sa vatre, kako bi ćetenija uspjela. Taj karamelizovani šećer se onda hladi u tepsiji sa uljem. Nakon što se ohladi, formira se rukama u krug, koji kada se ohladi se stavlja u tepsiju sa uprženim brašnom gdje se oblikuje rukama do kraja, odnosno završnog oblika", pojasnila je Ibrišimović.

Ovo udruženje iz godine u godinu je sve brojnije i trenutno ima ko 50 aktivnih članica, s tim da je broj i veći jer uvijek ima i onih koje povremeno posjećuju udruženje, kao što su i danas došle na „Ćetenijadu".

http://radiobrcko.ba