Šef Kriznog štab za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na brcko gradjučerašnjoj konferenciji za medije saopćio je kako je Štab donio niz mjera koje se odnose na ublažavanje ograničenja rada privrednih subjekata na području Distrikta.

On je naglasio da će od 4. maja biti puštene u rad trgovine na veliko i malo (osim trgovine odjećom), auto škole/vozačke škole, biblioteka (bez korištenja čitaonica) muzej i galerija i zanatske djelatnosti (ne odnosi se na frizerske salone i druge tretmane za njegu i uljepšavanje tijela), saopćila je Vlada Distrikta.

 “Štab je usvojio niz odluka, a najvažnija je plan mjera za puštanje u rad pojedinih privrednih subjekata, djelatnosti na području Distrikta, kojim se predlaže da ovo popuštanje mjera u fazama počne od 4. maja ove godine”, izjavio je Milić.

 Napomenuo je kako će inspekcijske službe i tada voditi strogi nadzor i kontrolu.

 “Interval između puštanja pojedinih djelatnosti je od 10 do 14 dana i u tom intervalu ćemo pratiti kako i u kojoj se mjeri poštuju pravila i procedure vezano za ponašanje, kako korisnika tako i zaposlenih u tim objektima i u ovisnosti od toga ćemo poduzimati i ove mjere. Ukoliko sve bude prema planu za nekih u intervalu od 10 do 14 dana krenulo bi otvaranje i druge grupe djelatnosti za koju, također očekujemo da bude prijedlog struke. Sredinom maja možemo očekivati drugu fazu, ukoliko nam epidemiološka situacija to bude dozvoljavala”, kazao je Milić.

On je podsjetio kako je Štab 23. aprila donio naredbu o proceduri za sprečavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa u prostorima privrednih subjekata, ustanova, institucija i javnih službi te kako je neophodno strogo poštovati tu naredbu kojom je, s epidemiološkog stanovišta, propisan način rada i funkcioniranja s ciljem zaštite, kako radnika tako i stanovništva.