5dansehida19Zbog  vanrednih okolnosti  kod nas i u svijetu Islamska zajednica u BiH dala je instrukcije povodom nastupajućeg bajram namaza, načina  i realizacije u džematima odnosno džamijama. Bajram pada u nedjelju 24. maja i obaviće se u 5:52 minuta.

Džamija u Gornjem Rahiću će biti otvorena za džematlije u 5:30 sati. Oni koji budu se odlučili da prisustvuju ovom namazu moraće uza se imat maske koje će stavit na lice i poštovat donesene procedure od dezinfekcije ruku  prilikom ulaska u objekat do poštivanja razmaka među džematlijama odnosno svaki klanjač će stati  tamo gdje mu je označeno trakom mjesto. Broj džematlija je samim tim ograničen na određeni  broj te ostali koji kasnije dođu trebaju sa sobom ponijet serdžadu ako žele da obave taj namaz ispred džamije ili dvorištu.

Rukovanje, čestitanje i grlenje  maksimalno izbjegavati  tokom završetka bajram namaza. Sabah namaz će biti održan u 4:30 sati a po preporuci viših organa njemu će prisustvovati samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora. Pridržavajmo se navedenih instrukcija i budimo disciplinovani kao i do sada što smo bili kako bi imali blagodati koje danas mnogi nemaju a to je da možemo imati redovan pristup džamijama u dnevnim namazima i  džumama. Musliman mora i treba biti svjestan da sve što se radi, radi se iz preventive kako bi sebe i druge zaštitili negativnih posljedica od korona virusa.

Isto tako drugi dan ramazanskog bajrama koji pada u ponedjeljak  25. maja se obilježava kao Dan šehida tako i ove godine će se obilježit uz određene instrukcije o pridržavanju svega navedenog do sada.

PROTOKOL OBILJEŽAVANJA "DANA ŠEHIDA" NA  LOKALNOM  NIVOU:

            Prije podne (u 10:00 sati), imami  i  džematlije  će  izaći  na  lokalna  šehidska SPOMEN OBILJEŽJA  i  tom  prilikom  proučiti  JASIN  I  ŠERIF  pred  duše  šehida. Kao i prošle godine, ovdje je došlo do određene izmjene. Naime, na inicijativu predstavnika Organizacije šehida nije planiran izlazak na mezarja nego će se pred spomen obilježjem proučiti JASIN i položiti cvijeće. U džematima gdje nije izgrađeno SPOMEN OBILJEŽJE, treba postupiti po ranijoj praksi, tj. izaći na lokalna šehidska MEZARJA i tamo proučiti JASIN I ŠERIF.

                                  NA  CENTRALNOM  NIVOU:

                u  12,00  h  - TEVHID  - džamija u  G. Rahiću

                u  13,00  h  - PODNE  NAMAZ  - džamija u G. Rahiću

                u  13,20  h  - polazak  ispred  džamije

                u  13,30  h  - poklon  HATME  na  Šehidskom  mezarju u G. Rahiću, polaganje vijenaca i prigodna obraćanja

 Treba naglasiti da mjere zaštite (maska i distanca) ostaju na snazi, i da svako ko želi prisustvovati ovim skupovima to mora imati u vidu.