U proteklom periodu u posljednjih mjesec dana na području Medžlisa islamske zajednice Brčko održana su tri hatmenska ispita i to  u džematu Ćoseti, Brka Nova i Palanka na kojima je 40 učenika iz tih džemata uspješno završilo i na radost  imama, roditelja i džemata svečanost priredili.

Hatmenska svečanost u džematu Brka Nova

brka hatmaU džamiji džemata Brka Nova je u subotu, 4. jula 2020. godine upriličen hatmenski ispit za 22 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an.U džamiji džemata Brka Nova je u subotu, 4. jula 2020. godine upriličen hatmenski ispit za 22 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an.
Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa Islamske zajednice Brčko, isti ispit uspješno položili i samim tim stekli uslove za javni ispit.
Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem ajeta Časnog Kur'ana, i uvodnim obraćanjima Amer-ef. Čandića i glavnog imama Mustafa-ef. Gobeljića, koji je kandidate proveo kroz javni ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida i na kraju praktičnog učenja Kur'ana.Prigodno predavanje ovom prilikom održao je kurra’ hfz. mr. Ismail-ef. Čehić. Pored brčanskih imama ovom skupu je prisustvovao i poznati učač Kur'ana, ilahija i Kasida Mustafa-ef. Isaković koji je upotpunio ovu svečanost.
5941pris31yw62Hatmenski ispit položili su: Bašić Elmin, Halilović Ahmed, Sarajčić Imran, Dervišević Anel, Medić Ahmed, Sejdić Aldin, Memišević Elmir, Medić Semir, Mujkić Eldar, Medić Lejla, Tursunović Orhan, Murguz Amina, Šabanović Lejla, Ibišević Merdana, Halilović Minela, Čandić Dalila, Murguz Asja, Smajić Ishak, Bešić Eldar, Huseljić Elmin, Medić Hurija, Memišević Enisa.

Svim svršenicima, njihovim roditeljima i muallimu upućujemo čestitke uz dovu Uzvišenom Allahu da ih za trud obilato nagradi i Kur'an im putokazom kroz život učini.
cvijecerz6

Hatmenska svečanost u džematu Palanka

palanka hatmaPovod za okupljanje velikog broja džematlija u džematu Palanka bio je hatmenski ispit za 14 polaznika mekteba ovog džemata. Svečanost je održana u nedjelju, 5. jula 2020. godine.
Program je po, za brčanske prilike, već ustaljenom rasporedu počeo nakon podne-namaza učenjem ajeta Časnog Kur'ana te uvodnim obraćanjima domaćina Kenan-ef. Aliefendića te glavnog imama Mustafa-ef. Gobeljića.
Prijavljeni kandidati za hatmenski ispit su pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa Islamske zajednice Brčko, ranije položili isti ispit i time ispunili ujete za izlazak na javni ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvorenih stranica Časnog Kur'ana.
Prigodno predavanje na ovoj svečanosti održao je Salih-ef. Hrnjić a učešće u programu su uzeli i ostali imami koji su interpretacijama ilahija i kasida upotpunili ovu svečanost.
5941pris31yw62

Ispit su položili: Čačković Saliha, Čačković Lamija-Saliha, Hasanbašić Emina, Pezerović Rijad, Čačković Kenan, Ahmetbašić Ahmed, Lejlić Elmin, Halilović Ismar, Karić Zekerijah, Aliefendić Faris, Muratović Ensar, Husejnović Maida, Đonlić Ajla, Memišević Haris.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom Allahu da ih nagradi za uloženi trud i napor a Kur'an im putokazom u životu učini.

cvijecerz6

Hatmenski ispit u džematu Ćoseta

COSETI HATMADžemat Ćoseta bio je domaćin gostima u povodu održavanja još jednog hatmenskog ispita u ovom džematu a koji je upriičen u subotu 6. juna 2020. godine.
Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit uspješno položili i time ispunili uslove za javni ispit.Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Faruk-ef. Alić, imam džemata Ćoseta i vođenje programa predao glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafi-ef. Gobeljiću. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvaranih stranica Časnog Kur'ana, a kandidati su pokazali da stečeno znanje na časovima mektebske nastave mogu izuzetno lijepo prezentirati.
U nastavku programa prisutnima se prigodnim predavanjem obratio Mevludin-ef. Smajlović koji je govorio o iskazivanju zahvalnosti Allahu dž.š. na blagodatima kojima ljude obasipa.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, od strane Medžlisa Islamske zajednice Brčko i džemata Ćoseta.
5941pris31yw62Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitile su se: Ibrić Adila, Pekić Maida, Golubović Amina i Golubović Semina.
Svim svršenicama ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.

medzlisbrcko.ba