„Čande su danas malo, ali vrlo napredno selo s razvijenom poljoprivredom i voćarstvom. U Čandama je sagrađena i 1972. godine otvorena vrlo lijepa džamija.“ pisao je prije 27 godina rahmetli Enver Mulahalilović.

A mi vam danas, poštovani, prenosimo nove vijesti iz ovog našeg susjednog džemata.

 Dosadašnji imam džemata

U džematu Čande, koji se nalazi  16 km južno od Brčkog, na lokalnom putu između G.Rahića i Ćoseta, nakon dvadeset godina predanog rada, imamsku dužnost je okončao Mehmedalija ef. Karamujić... Rođen 26.08.1970. godine u mjestu Maoča, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1989. godine.  U imamskoj službi je bio od 01.06.1990. godine do 01.07.2010.godine.

30. jula 2010. godine, nakon objavljenog konkursa i odabira kandidata, na mjesto imama, hatiba i muallima zasluženo dolazi mladi i veoma aktivni efendija  Aliefendić Kenan.

 Životni put novog imama u Čandama 

 Aliefendić Kenan, od oca Rešada i majke  Senade, rođen u Kaknju, 17. 10. 1984. godine. Nakon završene osnovne škole upisuje se u Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku . Poslije završene Medrese upisuje se na Islamski pedagoški fakultet u Zenici smjer za nastavnika Islamske vjeronauke.

 U toku studiranja  jedno vrijeme radio je kao honorarni imam u džematu Obre MIZ Kakanj.

Pred sam kraj završetka studija ženi se i zasniva radni odnos na MIZ Kotor Varoš u džematu Večići, u međuvremenu uspješno kao uzoran student okončaje studije i polaže imamski stručni ispit.

 Imamsku dužnost u džematu Večići  obavljao  je četiri godine. Postigao je veoma dobre rezultate u radu sa džematlijama, a posebno omladinom, te je i proglašen za najboljeg muallima tog Medžlisa.

Nakon ovog džemata svoj radni odnos zasniva na MIZ Brčko u džematu Čande gdje i danas živi i radi zajedno sa svojom suprugom Asimom i trogodišnjim sinom Farisom.

Treba naglasiti da je Kenan trenutno vanredan student na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu odsjek za imame i hatibe. Nadamo se da će ovaj imam imati  veoma dobru saradnju i ostvarivati zavidne rezultate u svom džematu. Ovom prilikom administracija portala dzematrahic.ba želi mu hairli početak posla uz dovu Uzvišenom da mu podari bereketa na njegovom životnom putu. Amin!

 Imami u prethodnom i sadašnjem periodu

 Podsjećamo, imami u ovom džematu bili su: Mehmed ef. Osmić zvani Brođo, Ramadan ef. Pekić, Hamid ef. Ahmedbašić, Zaim ef. Šerifović, Husein ef. Hodžić, Hasir ef. Redžić  Mehmedalija ef. Karamujić, i Aliefendić Kenan sadašnji imam.
Od vakufske imovine, osim navedene džamije, u džematu se nalazi mekteb, imamska kuća, gasulhana, mjesno mezarje i jedna vakufska njiva. Među vakifima posebno se ističe Mevludin Bekrić, koji je uvakufio zemljište uz džamiju.
U džamiji se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

Autor: Asmir Bekrić /dzematrahic