Taltekst koji slijedi je samo trag do otkrića koji je istraživao i pronašao dr. Džemil Kudsi Duvejk, nutricionist iz Palestine. Naime, kahva je omiljeni napitak mnogim od nas,ali stručnjaci upozaravaju da se on može loše odrazit po naše zdravlje ako ga pijemo na tašte izjutra odnosno u neprimjereno vrijeme.

Svi mi imamo  manje više naviku da čim izjutra ustanemo i progledamo na oči prvo što uradimo jeste da se kahva pripremi i pije. U tim trenucima i ne razmišljamo kako nam se od prvih gutljaja kahve u želucu dešavaju procesi koji će takvim dugotrajnim postupcima dovesti do oboljenja.

No, vrlo je važno pijete li je prije ili nakon doručka. Ako ste jedna od onih osoba koje ne doručkuju uopće, šteta koju činite svom organizmu odmah na početku dana vrlo je velika i prije ili kasnije odrazit će se na vaše zdravlje u cjelini. Stručnjaci savjetuju da je kahvu uvijek bolje piti nakon obroka, pa bila to i samo uzimanje jedne kriške hljeba. Isto je značajno istać da bi najprirodnije bilo ujutro prvo pojesti neko voće, zalogaj hrane pa tek kahva. Više o ispravnom postupanju u vezi ishrane imate naš objavljen takst na na našem portalu pod nazivom Princip ishrane u Kur'anu koji potvrđuje mišljenje stručnjaka.

Šta se zbiva u želucu !?

Kofein izaziva ispuštanje šećera u krv, a istovremeno gušterala luči inzulin. Ako se ti procesi odvijaju na prazan želudac, može se dogoditi da vas napadne snažna želja za slatkim. S druge strane, kofein može i suzbiti vaš apetit. 

Kahvu je dakle uvijek bolje piti nakon obroka kako ne biste izazvali poremećaj ravnoteže šećera u krvi. Osim toga, kahva potiče lučenje želučane kiseline i izaziva ubrzan rad cijeva. Osobe koje imaju probavne tegobe kahvu bi trebale posebno izbjegavati na prazan želudac.  

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.