altTako nam blizu i pri ruci, a ne koristimo suhe šljive za svoje zdravlje. Prirodno rješenje pored mršavljenja, jača kosti, smanjuje bolesti srčanih arterija i infarkta te sprečava pojavu raka debelog crijeva.

Šaka suhih šljiva dnevno i vaše mršavljenje je olakšano – savjetuju engleski istraživači, koji su ustanovili da ovo suho voće može da bude sjajna metoda zdrave ishrane i gubitka suvišnih kilograma. 

Naime, stručnjaci Univerziteta Liverpul pratili su težinu i apetit stotinu preteških i gojaznih osoba. Svi ispitanici su dobili detaljne savjete pomoću kojih mogu da smršaju, a polovina je dobila „zadatak“ da gricka suhe šljive svakog dana. 

Muškarci su dobili porciju od 170 grama suhih šljiva (što je otprilike 15 komada), a žene 140 grama (dvanaestak komada). Svi ispitanici su izgubili otprilike jednaku količinu težine kroz period od tri mjeseca (manje od dva kilograma i dva i po centimetra u struku), ali ispitanici koji su svakodnevno grickali suhe šljive su brže postigli rezultate pri kraju trajanja studije. Oni su tvrdili da su se osjećali sitijima – vjerovatno zbog velike količine vlakana koje suhe šljive sadrže. 

Uprkos tome što su poznate po probavnim smetnjama koje za sobom ostavljaju (zatvor), u ovoj studiji su suhe šljive bile izuzetno tolerirane i nisu bile povezane s većim probavnim tegobama. Isto tako, stručnjaci osobama koje žele da smršaju preporučuju najviše 30 grama suhih šljiva dnevno, jer su one bogate šećerima, ali čini se da ni to nije smetalo ovim ispitanicima: 

„Efekat suhih šljiva na apetit daleko je veći od bilo kakve štete koje ostavlja količina šećera. Na sličan način je korisno i drugo sušeno voće, poput grožđica“, objasnio je Džejson Halford, koji je radio na istraživanju. 

„Jedan od većih problema sa dijetama je što ste gladni. Ovo ne mora nužno da znači da su suhe šljive novo čudotvorno rješenje za mršavljenje, ali one neće da potkopaju rezultate dijete“, zaključio je Halford. 

Ako želite jače kosti, jedite više suhih šljiva, tvrde američki stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, suhe šljive su „izuzetne“ za zdravlje kostiju. Snižavanjem nivoa LDL-holesterola,  mogu da smanje opasnost od bolesti srčanih arterija i infarkta. Podsticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu da pomognu u sprječavanju raka debelog crijeva.