1nova godinaZabluda nove godine i kalendara – Ono što moramo znati jeste da kalendar, po kome se svijet danas upravlja, jeste gregorijanski-kršćanski kalendar, ustanovljen još od vremena pape Gregorije ili Grgura 13 koji je umro 1585.g., a cilj iznalaženja tog kalendara jeste bio tačno utvrđivanje isusovog rođenja. Katolici i pravoslavci se razilaze u utvrđivanju dana isusovog rođenja između 24 decembra, 31 decembra i 7 januara – ali ono što nas interesuje ovdje jeste da svi navedeni datumi govore samo o isusovom rođenju – sa čime jedan musliman ne smije nikako da se veže ni sa kakvim činom svetkovanja. Baš iz tog razloga – nepoistovjećivanja sa kršćanima – ashabi nisu htjeli uzeti rođenje Muhammeda a.s., za početak islamske nove godine, već su odabrali događaj Hidžreta Muhammeda s.a.w.s., za njen početak. Muslimani imaju svoj kalendar i svoju novu godinu, i mi se moramo vraćati svojim korijenima i svome kalendaru prema kome su se mnogo vjekova upravljali čak Evropa i čitav svijet.

Zabluda „Deda Mraza“ – Deda Mraz ili ”Božić Bata” je izmišljeni lik koji donosi djeci poklone na Badnje veče, ”Božić” ili na dan Svetog Nikole (u zapadnoj kulturi), ili za Novu godinu (u istočnoevropskim državama). Verzije i ime ovog lika variraju među različitim kulturama, religijama i narodima. Porijeklo ovog lika je iz starih religija germanskih i slovenskih naroda. Pokrštavanjem ovih naroda, njihova vjerovanja su kombinovana sa likom hrišćanskog episkopa Nikole. Uobičajena predstava Deda Mraza na Zapadu je da je on stariji čovjek obučen u crveni kaput koji leti sa saonicama koje vuku irvasi sa torbom punom poklona za dobru decu. Njegov dom se nalazi 1dedo jelkanegdje  na Sjevernom polu ili u Laponiji. U zapadnom svijetu se deda mraz naziva svetim nikolom, san-nikolas ili skraćeno santa-klaus, što nam direktno ukazuje na kršćansku pozadinu navedenog lika – sa čime jedan musliman ne smije imati nikakve veze.

Zabluda božićne ili novogodišnje jelke –  je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju sa proslavom ”Božića”. To je obično zimzeleno stablo koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom, a tijekom dana, oko ”Božića”, ukrašava se kuglicama, slasticama te božićnim lampicama, malim raznobojnim svjetiljakama, dok su se prije češće ukrašavala svijećama. Na vrh jelke često se postavljaju anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvijezdu iz priče o rođenju Isusa Krista. Bilo da je katolička jelka ili pravoslavni cer i badnjak u pitanju – jedan musliman ne smije imati dodira ni sa jednom spomenutom praksom, i moramo se čuvati od toga da se ne poistovjećujemo sa drugima u njihovim svetkovinama i praznicima.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Doći će vrijeme kada ćete, pedalj po pedalj, aršin po aršin, slijediti postupke onih koji su bili prije vas. Ako bi se oni zavukli u gušterovu rupu, i vi bi krenuli za njima. ‘Allahov Poslaniče’, upitali smo, ‘odnosi li se to na Jevreje i kršćane?’ ‘A na koga bi drugo, nego na njih’, odgovorio je.” (Muttefekun alejh)

Muhammed, s.a.v.s., je zabranio proslavljanje džahilijetskih nevjerničkih praznika koje je zatekao u Medini, rekavši da ih je Allah zamijenio boljim danima, a to su dani Bajrama. Poslanik, s.a.v.s., nije, dakle, potvrdio te “vjerske” praznike, a da jeste, oni bi se i dalje proslavljali. Proslavljanje neislamskih praznika je svojevrsni vid oponašanja nevjernika na koje je upozorio Muhammed, s.a.v.s., rekavši: ”Ko oponaša jedan narod on njemu i pripada.” (Buharija i Muslim)

Ako bi neko rekao da time ne želi oponašanje i poistovjećivanje s nevjernicima, mi mu kažemo da je to opet haram, jer nam je Poslanik, s.a.v.s., zabranio klanjanje namaza u vrijeme izlaska i zalaska Sunca samo zbog toga što tada obožavaoci Sunca čine sedždu Suncu I klanjaju mu se, a o suludom trošenju novca koji se izdvaja iz državnog budžeta da bi se nakitili i nakinđurili gradovi, zgrade i ulice, zbog čega niko neće odgovarati niti polagati račun, o orgijama, nemoralu, prostaklucima i ludovanju u noći kojoj su, sukladno svome ponašanju oni koji je slave i dali ime ”luda noć”, da i ne govorimo. Istinu je rekao Uzvišeni Allah riječima: ”Nisu slijepe oči, već srca u grudima.”

Priredio: Sead ef. Jasavić,minber.ba