1kentKonditorska industrija Kent iz Visokog lansirala je na tržište dva nova proizvoda na desetu godišnjicu akvizicije AS GROUP. Riječ je o Kent sendvič keksu "Double Trouble" i o novoj liniji "Kent napolitanki", prenosi agencija Patria.

- Prije 10 godina provedena je prva akvizicija u kojoj je jedan domaći proizvođač kupio stranu firmu. Akviziciju smo okončali 22. jula 2007., i tada je to odjeknulo kao senzacija. Mi smo tada bili u svojevrsnoj ekspanziji sa našim konditorskim programom, a Kent Elit je na neki način stajao na putu našeg razvoja. Sudeći po tome kako se situacija dalje razvijala na tržištu, akvizicija se pokazala kao pun pogodak - kazao je Mirsad Omić direktor prodaje AS d.o.o., firme koja je tada provela proces kupovine ove turske tvornice keksa sa njenim pogonima u Visokom.

2kentDouble Trouble - Kent sendvič keks, je prvi ovakav proizvod domaćeg proizvođača na policama Bosne i Hercegovine. Ovaj proizvod nastao je po recepturi domaćih tehnologa i do sada se pokazao kao izvrstan. Dostupan je u dva okusa - vanilija i kakao. Kent napolitanka, sa poboljšanom recepturom i novom ambalažom na tržištu se pojavila sa okusom kakaoa u 700 g i 240 g.

Kent zapošljava 74 radnika u pogonima u Visokom. Brend čine programi kao što su Petit, Slani program – grickalice, Čajna peciva, Napolitanke, Sendvič keks Kremali, Sendvič keks Double Trouble, Čokolade i kremovi.

Udio izvoza u ukupnom plasmanu je oko 13%, a Kentovi proizvodi mogu se kupiti na tržištima 29 zemalja svijeta, i to najviše u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Mađarskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, UAE, Australiji, SAD-u i Kanadi.