1srebren halalU prostorijama kompanije Srebreničanka d.o.o. Srebrenica održana je ceremonija uručenja halal certifikata čime je potvrđena uspješna implementacija zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010.

Halal certifikat direktoru kompanije Osmanu Agiću uručio je direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić.

Certifikacijskim auditom, koji je izvršen u junu, utvrđeno je da ta kompanija ispunjava sve zahtjeve propisane Halal standardom BAS 1049:2010 te da joj se može uručiti halal certifikat.

– Implementacijom zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 stvoreni su uslovi da se proizvodnja iz ove i narednih sezona obavljaja po zahtjevima halala. Osim toga, raduje nas činjenica da se paleta halal proizvoda proširuje sa proizvodima iz domaće proizvodnje te će na taj način biti ispunjeni zahtjevi kupaca halal proizvoda i podržane ambicije ove kompanije da svoje proizvode plasira na inozemna tržišta. Ovo je prva kompanija iz ovog dijela BiH i želimo na ovaj način doprinijeti konurentnosti proizvoda kako bi se dala podrška održivom povratku – rekao je direktor Sakić.

Kompanija Srebreničanka doo Srebrenica počela je sa radom u 2016. godini. Radi se o jedinstvenoj kompaniji u ovoj regiji koja se bavi proizvodnjom pomfrita i drugih proizvoda od krompira.

2sreben pomfritProcesom halal certificiranja obuhvaćeni su – pomfrit, kriške krompira i pljeskavice od krompira. Proizvodi će u narednom periodu biti označeni znakom halal kvalitete.

Kompanija svoje proizvode plasira na domaće tržište, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.