Bosanskohercegovačkoj Agenciji za certificiranje halal kvalitete jučer je u Dubaiju (UAE) uručen međunarodni halal akreditacijski certifikat.

1agencija halal dubai

Na svečanosti održanoj u Dubai World Trade Centru (DWTC), direktoru Agencije Amiru Sakiću certifikat su uručili zamjenik generalnog direktora Dubai Municipalityja Khalid Mohammed Sharif i izvršna direktorica Emirates International Accreditation Centra (EAIC) Amina Ahmed Mohammed, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.

U primopredaji certifikata učestvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u UEA Zoran Milićević, a skupu je prisustvovala i delegacija biznismena koji se bave uvozom halal proizvoda u UAE, na čelu sa Muhamedom Pršešom. Ovom prilikom uručena je akreditacija certifikacijskim tijelima iz Kanade, SAD, Belgije i UAE.

Akreditacijska provjera obavljena je u augustu ove godine, kada su predstavnici EIAC (Emirates International Accreditation Center) boravili u sedmodnevnoj posjeti Agenciji i halal certificiranim kompanijama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Tom prilikom ocjenjivači EIAC-a su izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima.

Dobijanjem ovoga certifikata Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održala je kontinuitet međunarodno priznatog certifikacijskog tijela, te potvrdila da ispunjava sve potrebene kompetencije definirane novim međunarodnim standardima za halal ceritificanje.

Akreditacijski certifikat potvrđuje sposobnosti Agencije za halal certificiranje proizvoda i procesa iz kategorija klaonice peradi, sitne i krupne stoke, mesa i mesnih prerađevina; konzerviranih, polutrajnih i trajnih proizvoda, te hemijskih i biohemijskih proizvoda.

Ovim certifikatom Agencija je postala i ovlašteno halal certifikacijsko tijelo za Crnu Goru čime će biti omogućeno kompanijama iz ove zemlje da sa halal certifikatom Agencije svoje proizvode mogu plasirati na tržište zemalja Zaljeva.

Halal certificirane kompanije iz drugih zemalja također će moći aplicirati kod Agencije za dobijanje halal certifikata za izvoz svojih proizvoda na zaljevska tržišta, za šta će dobijati posebne certifikate.

( FENA)