Procassa d.o.o, kompanija iz Jelaha, nedavno je potpisala veliki ugovor sa njemačkom kompanijom Rackers GmbH & Co.KG, sistemskim dobavljačem za industriju komercijalnih vozila u Njemačkoj i Evropi. Procassa će proizvesti dvije CNC mašine, CNC glodalicu i CNC mašinu za probijanje, kako je navedeno u ugovoru.

cnc masineJedan tim iz Njemačke, na čelu sa Bosancem Miralem Letićem, rukovodiocem projekta kompanije Rackers koji je vjerovao preduzeću iz Bosne i Hercegovine, posjetio je našu zemlju i Jelah kako bi uskladio podatke o proizvodnji CNC mašina i dogovorio isporuku i instalaciju do aprila 2019. godine u Njemačkoj.

Govoreći za poslovni portal Akta.ba, Letić kaže da će mašine iz Bosne i Hercegovine koristiti za posebne projekte kompanije i da je ovo prva kupovina od kompanije iz Bosne i Hercegovine.

Sve ovo govori da je ovo veoma zahtjevan zadatak koji je postavljen pred firmu Procassa iz Jelaha. Međutim, oni nisu zabrinuti jer se radi o ekspertma sa iskustvom kao što je i sam  Mehmed Husaković preko kojeg se odigrala sva konekciija po pitanju Ugovora sa kompanijom Rackers.

Dragutin Fišer, Procassa-Fischer, rekao je poslovnom portalu Akta.ba da je ovaj ugovor samo jedan od dokaza da oni rade dobro i da su na pravom putu.

“Čast mi je da napravim CNC mašinu za njemačku kompaniju, posebno zato što Nijemci imaju najrazvijeniju mašinsku industriju u Evropi”, rekao je Dragutin.

U Procassi pored proizvodnje CNC mašina rade i klasičnu bravariju. U Njemačkoj već prodaju segmente bravarskih konstrukcija koje ispunjavaju njemačke standarde.

Kažu neće stati sa planovima i radom. Cilj je tržište i konkurentnost u EU. CNC mašine iz Bosne i Hercegovine dokazale su svoj kvalitet u kratkom roku. Zahvaljujući tome, Mehmedu Husakoviću, jednom od pokretača ideje i koordinatoru projekta, povjerenje je dato i u Bosni i Hercegovini, gdje je do sada prodato nekoliko CNC mašina.

“Ovo daje ozbiljnost samom poslu. Sve svoje planove ispunjavamo. Obećali smo zaposliti deset ljudi i mi smo svoj plan ispunili. Među zaposlenim su i dva studenta, koje ujedno i stipendiramo. Oni kod nas stiču radne navike, a po završetku fakulteta planirano je da ostanu u firmi”, kazao je Husaković.