salkicHaris Salkić iz Brčkog, prvi je pobjednik natjecanja u poslovnim idejama SBF (Sarajevo Business Forum) Start-Up Challenge koje organiziraju BBI banka u suradnji s televizijom Hayat i partnerima. 

Student Mašinskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima dobio je najbolje ocjene stručnog žirija i postao prvi pobjednik serijala u natjecanju poslovnim idejama. 
Nagradu u vrijednosti 33.000 KM osigurali su BBI banka, TV Hayat, Fondacija Mozaik i RSG radio. 
''Planiram ostati u Bosni i Hercegovini i pokrenuti ovu kompaniju, te nastaviti razvijati ovaj proizvod, a i pokretati nove projekte u kompaniji. Želim da ovo postane primjer i motivacija za mlade da pokrenu vlastite biznise i da ostanu u našoj domovini Bosni i Hercegovini'', kaže Haris Salkić. 
U njegovom timu bila je i mlađa sestra Samra, a predstavili su projekat izrade robotske ruke. Robotikom se počeo baviti u srednjoj školi i već tada su njegovi projekti osvajali prva mjesta na državnim natjecanjima. 
''Prije nekoliko mjeseci sam počeo raditi na novom projektu, tj. robotskoj ruci HAS_One, koju sam osobno dizajnirao i koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama. S tim su bili upoznati i asistenti na mom fakultetu, a upravo jedan od njih, dr. Adis Muminović me obavijestio o ovom natjecanju i preporučio mi da se prijavim. Ja sam se prijavio s idejom da osnujem kompaniju HAS Robotics koja će se baviti serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, prvu tog tipa u Bosni i Hercegovini'', kaže Salkić. 
Cilj natjecanja SBF Start-Up Challenge je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis. 

Vrijednost nagradnog fonda za jednu emisiju iznosi 33.000KM, a osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju. Pobjednički timovi će imati priliku prisustvovati i predstaviti svoje poslovne planove i ideje potencijalnim investitorima iz zemlje i inozemstva na jubilarnom 10. Sarajevo Business Forumu (SBF) 2019 koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu naše države prenosi indikator.ba.