bracni parPovratnici u Gostilj Fikreta i Avdo Sandžić bave se poljoprivredom. Prave džemove, sokove, ajvare i druge prehrambene proizvode piše avaz.


Bračni par Fikreta (62) i Avdo (64) Sandžić, prvi povratnici Gostilja kod Srebrenice, poznati su po kvalitetnoj proizvodnji povrća i voća.


Na svom otvorenom imanju i plastenicima proizvode kvalitetne paprike, mrkvu, paradajz, krastavce, patlidžan, pekmez, med, aroniju, lubenice i ruže.

Proizvode prodaju svježe, ali i od njih prave džemove, sokove, ajvare i druge prehrambene proizvode. Sve je organska proizvodnja, a sve što proizvedu prodaju na kućnom pragu.

Avdo kaže da kupci znaju za kvalitet njihovih proizvoda i dolaze iz Srebrenice, Bratunca i gradova iz Federacije BiH.
avdo bracni srebrenica– Kupuju u manjim i većim količinama, tako da pred kraj jeseni nemamo zaliha naših proizvoda – naglašava Avdo.Fikreta kaže da kupci, osim paradajza, paprike i mrkve, najviše traže sok od aronije, ajvar i med.

Proizvode pravi po svom ustaljenom receptu i, kako kaže, nikada nije imala „reklamaciju“ za kvalitet i pakovanje. Raduje je što inozemni turisti znaju za njihove proizvode i kupuju onoliko koliko mogu ponijeti.

Između ostalog, Avdo je „specijalista“ za plasteničku proizvodnju i prodaju ruža. S buketima ruža, tri dana u sedmici šeta srebreničkim ulicama govoreći ”ko ne voli žene, ne voli ni ruže”. Kući se vraća s novcem i bez ruža.

Kaže da često ima većih narudžbi, a najviše ih proda obilazeći općinske i druge institucije i kada su vjerski i državni praznici.