1nova nokiaFinska tehnološka kompanija Nokia, najpoznatija po proizvodnji mobilnih telefona, na tržište je izbacila svoj najnoviji model kojeg su nazvali Nokia 6.

Nokia je ne tako davno, bila jedan od vodećih svjetskih proizvođača mobilnih uređaja čiji se sjaj polako počeo gasiti pojavom pametnih telefona. Njihovi uređaji koristili su vlastiti operativni sistem Symbian koj se pojavom iOS-a i Androida pokazao kao zastarjeli. Zbog loših poslovnih odluka i prelaska na Microsfotov operativni sistem, Nokia je očela bilježiti finansijske gubitke zbog loše prodaje uređaja. Kompanija je bila u tako lošem stanju da je u jednom trenutku cijena dionice pala ispod 2 dolara te je zamalo otišla u bankrot.

Ali, vratimo seu sadašnjost. Samo prvog dana prodaje primljeno je više od milion narudžbi za kupovinu modela Nokia 6, a svi koji su pušteni na tržište prodani su nakon samo jedne minute. Cijena uređaja se prodaje za otprilike 470 KM.

Najnoviji Nokijin smartphone ima 5,5-inčni ekran, čitač otiska prsta, 8-jezgrenim procesorom Qualcomm Snapdragon 430 i 4GB radne memorije.

Osim toga, telefon se diči glavnom kamerom od 16 megapiksela s autofokusom. Nokia 6 radi na operativnom sistemu Android 7.0 Nougat.
agencije
foto Reuters