C1gunjacentarentar je poluotvorenog tipa što znači da su mu vrata otvorena za sve stanovnike Gunje ali i okolnog područja voljnih da sudjeluju u određenim programima Centra

Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović otvorio je danas Edukativni centar Gunja koji se nalazi u sklopu tamošnjeg Islamskog kulturnog centra. Kako je rečeno tijekom svečanosti otvaranja radi se o projektu Islamske zajednice u Hrvatskoj i Centra za kulturu dijaloga – CKD, a koji je namijenjen edukaciji i izobrazbi stanovnika Gunje.

- Centar je poluotvorenog tipa što znači da su mu vrata otvorena za sve stanovnike Gunje ali i okolnog područja voljnih da sudjeluju u određenim programima Centra. Ovo je novi model i novi način kako bismo pružili jednu kvalitetniju uslugu svima onima koji se žele obrazovati, a ovo je i prilika da osmislimo novi model islamskog vjeronauka kroz novi pristup, rekao je muftija Hasanović podsjećajući kako je prije tri godine područje Gunje i okolnih sela stradalo u katastrofalnim poplavama u županjskoj Posavini.

Muftija je rekao kako je želja Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj da se Gunja ravnomjerno razvija s ostalim islamskim zajednicama te da kroz Edukativni centar Gunja žele pokazati da su ti centri stjecišta novih znanja, duhovnosti, znanosti, kulture i vjere te mjesta susreta različitosti i upoznavanja.

- Duže vrijeme postoji inicijativa na razini gunjanskog Madžilisa da se podigne razina susreta s vjernicima ali i islamske zajednice s ostalim mještanima Gunje. Mi smo društvo, a ne pogrebno društvo, rekao je glavni imam Madžlisa Gunja Idriz ef. Bešić dodajući kako su otvoreni prema svima jer na ovaj način žele zaustaviti i depopulaciju koja je zadesila Hrvatsku pa i ovaj kraj.

Izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić kazala je kako će se u Centru provoditi razni programi poput programa rada s djecom, informatičkog usavršavanja, edukacija i dokvalifikacija, programa pripreme za izlazak na tržište rada i pomoć pri zapošljavanju, biznis inkubatori, poticaji samozapošljavanju… Kazala je i kako je dio Centra i informatička dvorana opremljena s dvadesetak laptopa i projektorima koji su donirali donatori projekta.

lokalni.vecernji.hr