Mnogi kažu da je sudopera- lice domaćice. Koliko je čisto i sjajno to lice, toliko je čista i cijela kuća. Međutim sudopera je izložena najvećem stepenu zagađenja posle WC šolje. U njoj peremo sudove, čistimo voće, povrće, ribu, ponekad nam služi kao skladište za prljavo posuđe. Nažalost, u večini domaćinstva, kuhinjske sudopere pune su bakterija i mikroba. Ali, svaka vrijedna domaćica trudi se da održava sudoperu na najbolji mogući način. 

altSudoperu možete čistiti s kupovnim sredstvima za čišćenje, što većina od nas i radi. U naše vrijeme industrija nam nudi širok izbor sredstava za pranje i čišćenje. I mi biramo – neke po mirisu, neke po cijeni, a neke iz drugih razloga. 

Ja, naprimjer, biram po kriterijumu – bezbijednost-kvalitet. I nije teško pogoditi da ovaj kriterijum zahtijeva i veće troškove. Ali rijetko ko razmišlja o ekološkim svojstvima deterdženta i njihovom uticaju na našu kožu i na okolinu..

Ali, sa ovim jednostavnim, prirodnim i veoma efikasnim receptom možete očistiti svoju sudoperu i dovesti je do perfektnog sjaja za samo desetak minuta sa sredstvima koja svaka domaćica ima u svojoj kuhinji na dohvat ruke. Ovu proceduru dovoljno je da odradite samo jednom nedjeljno i uživate u sjaju i čistoće vaše sudopere. Sigurna sam da je većini od vas ovaj recept poznat. 

Biće vam potrebno nekoliko kesica limuntusa i sode bikarbone. 

Ispraznite sudoperu i prostor oko nje.

Nakvasite je toplom vodom i pospite limuntus po sudoperi.

Od gore, na limuntus naspite sodu bikarbonu (primjetićete malu hemijsku reakciju u smislu pjenušanja)

Ostavite je tako na desetak-petnaestak minuta.

Sada uzmite spužvu i toplom vodom operite svoju sudoperu. Iznenadićete se koliko je postala čistija i sjajnija za tako kratko vrijeme, bez naslaga kamenca i fleka. Obrišite je suhom krpom.

Ako želite da dovedete svoju sudoperu do perfektnog sjaja, poprskajte je sa sredstvom za brisanje prozora i prebrišite sa suhom krpom. 

Savjet plus. Ako je odvod vaše sudopere začepljen, naspite u njega 100 gr sode bikarbone i 100 gr limuntusa. Tankim mlazem naspite toplu vodu, otprilike 200 ml. Soda sa limuntusom izaziva hemijsku reakciju i počeće da djeluje. Takva smjesa će rastvoriti sitne dijelove hrane i masnoću. Soda bikarbona i limuntos je jednostavno, narodno, sredstvo, koje je spasilo više hiljada sudopera i lavaboa u kupatilu piše portal uspesnazena.

  dzematrahic.ba