Imena Mekke kroz šerijatske tekstove: Islamski učenjaci su vrlo rano počeli tretirati pitanje o broju imena Mekke, tako da su neki opširno govorili i Mekki pripisivali mnogobrojna imena. Posebno se to javlja kod kasnijih generacija učenjaka. Mnoštvo imena za jednu te istu stvar ukazuje na veličinu te stvari.
Rekao je En-Nevevi, rhm.: “Znaj da mnoštvo imena ukazuje na veličinu te stvari kao što za to nalazimo primjer kod imena Allaha, subhanehu ve te’ala, ili kod imena našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nije nam poznat grad sa većim brojem imena od Mekke i Medine jer su oni najbolji dio dunjaluka…” (Tehzibul-esma’ vel-lugat, 3./157.)
Rekao je Ez-Zerkeši, rhm.: “Ona (znači Mekka) posjeduje mnoga imena, a mudrost toga je što mnoštvo imena ukazuje na veličinu te svari.” (I’lamus-sadžid, str. 78.)

alt 

Spomenuću neka imena za koja postoje jasni dokazi, što ne znači da ne postoje druga imena.

1. Mekketu / Mekka: Ovo ime je spomenuto u Kur’anu Časnom kod riječi Uzvišenog Allaha: “On je zadržao ruke njihove od vas i vaše od njih usred Mekke, i to nakon što vam je pružio mogućnost da ih pobijedite…” (El-Feth, 24.) Ovo je najpoznatije ime po kojem se naziva ovaj sveti grad i to ime je najviše zastupljeno u hadisima Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nastala je od glagola temukku oko čijeg značenja postoji razilaženje pa kažu da je u značenju da oholima oduzima hrabrost ili u značenju da istjerava iz sebe griješnike, a ima i drugih značenja.

2. Bekketu: Kaže Uzvišeni Allah: “Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Mekki (Bekki), blagoslovljen je on i putokaz svjetovima.” (Ali ‘Imran, 96.) Kaže se da je ovo ime istog značenja kao i prijašnje, dok drugi smatraju da ono ima posebno značenje. Navodi se više mišljenja zbog čega je dobila to ime pa kažu:
– zbog gužvi i mnoštva ljudi u njoj,
– zato što spušta vratove oholima,
– zato što slabi hrabrost oholih.

3. Ummul-Kura / Majka naselja: Ovo ime nalazimo u govoru Uzvišenog Allaha: “A ova Knjiga, koju objavljujemo, blagoslovljena je, ona potvrđuje onu prije nje da opominješ Mekku (Ummul-Kura) i ostali svijet.” (El-En’am, 92.), a također u govoru: “Eto tako Mi tebi objavljujemo Kur’an, na arapskom jeziku, da bi opominjao Mekku (Ummul-Kura) i one oko nje…” (Eš-Šura, 7.) Kaže se da je ovo ime dobila zato što je Mekka najveličanstvenije naselje jer se u njoj nalazi Bejtullah.

4. El-Beled / Grad: Kaže Uzvišeni Allah: “Kunem se gradom (El-Beled) ovim, a tebi će biti dopušteno sve u gradu (El-Beled) ovom.” (El-Beled, 1.-2.)

5. El-Beldetu: Kaže Uzvišeni Allah, obavještavajući Svoga Poslanika i naređujući mu da kaže: “Ja sam primio zapovijest da se klanjam jedino Gospodaru ovoga grada (El-Beldetu), koji je On učinio svetim.” (En-Neml, 91.) Ovo ime je, također, spomenuto u poslanikovoj hutbi na oprosnom hadžu. Hadis je zabilježio Buhari, Muslim i drugi.

6. El-Beledul-emin / Grad bezbjedni: Kaže Uzvišeni Allah: “…i grada ovog, bezbjednog (El-Beledul-emin).” (Et-Tin, 3.) Kaže Ibn Džerir: “Ovaj grad je bezbjedan od njegovih neprijatelja, od napada na njegove stanovnike ili od bitki.” (Džami’ul-bejan, 30/341)

7. El-Mesdžidul-Haram / Hram časni:
 Ovaj naziv se spominje u Kur’anu Časnom na petnaest mjesta. Pod ovim nazivom se podrazumjevaju četiri stvari:
– nekima od njih se misli na Kabu,
– nekima na Kabu i mesdžid oko Kabe,
– nekima se misli na kompletan Harem,
– nekima se misli na Mekku.

Među ajetima u kojima ovo ime aludira na Mekku je i govor Uzvišenog: “Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog (El-Mesdžidul-Haram) u Hram daleki…” (El-Isra’, 1.)

8. Me’adu: Kaže Uzvišeni Allah: “Onaj koji ti objavljuje Kur’an sigurno će te vratiti na onaj svijet (Me’adu).” (El-Kasas, 85.) (Kaže Ibn Kesir, rhm., u tefsiru ovog ajeta: “Buharija u objašnjenju u svome Sahihu navodi od Ibn Abbasa: ‘u Mekku’, a tako prenosi i Nesai u tefsiru svoga “Sunena”, kao i Ibn-Džerir. Poput njih prenosi i El-‘Avfi od Ibn Abbasa: ‘Sigurno će te vratiti na mjesto povratka’, tj. sigurno će te vratiti u Mekku, kao što te je i izveo iz nje.” Op. prev.)

9. El-Karjetu / Naselje: 
Kaže Uzvišeni Allah: “Allah navodi kao primjer grad (El-Karjetu), bezbjedan i spokojan…” (En-Nahl, 112.)

10. El-Harem: Ovo ime je spomenuto u hadisu kojeg prenosi Ebu Katade, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allahu, doista ja proglašavam haremom ono što je između dvije labe (crno vulkansko kamenje), kao što je Ibrahim učinio Mekku haremom.”

Muhammed Abdullah El-Gabban