Maltuslimani savremenog doba ulažu mnoge napore kako bi napravili spoj i našli zajedničke elemente zapadne i islamske kulturne baštine. Većina se slaže da su to dva potpuno različita svijeta i ta činjenica predstavlja problem za mnoge. Jedan od primjera jesu i sportske aktivnosti koje neki smatraju gubitkom vremena koje se može upotpuniti mnogo korisnijim stvarima. Bilo kako bilo, sport i praktikovanje istog predstavljaju važan segment društvene zajednice muslimana. Preporuke za bavljenje sportom možemo pronaći u hadisima Muhammeda  a.s., prvenstveno zbog zdravstvene koristi. Pored toga se može uspostaviti i 'zdrava veza' između roditelja i djeteta.

Višak kilograma i pretilnost sve više pronalaze žrtve među omladinom i starijim ljudima, a tome najviše doprinose brza hrana i pretjerano zaslađeni napitci. Ipak, naše tijelo zahtijeva određene količine ove hrane, tako da bi bili prestrogi kada bi sebi u potpunosti uskratili njeno konzumiranje. Ljenost je postala trend današnjice, jer smo boravak vani i aktivnosti van kuće kompenzirali video igricama. Ova navika počinje od malih nogu, tako da dijete stiče naviku za kasniji način života.

U mnogim društvenim zajednicama se organiziraju vannastavne aktivnosti poput bavljenja fudbalom ili košarkom. U ove aktivnosti se uključuju djeca čim napune pet godina starosti, iz razloga što dijete naučeno na određeno ponašanje u ranom periodu biva lakše usmjeriti u tom pravcu. Uključivanje djece u razne sportske programe će itekako pomoći i njihovom zdrastvenom stanju u kasnijoj dobi.

Bavljenje sportom u vidu hobija ili svakodnevne vježbe može pomoći pri regulisanju stresa. Fizička aktivnost pomaže tijelu pri proizvodnji neurotransmitera endorfina koji dovode mozak u stanje relaksacije. Sportske aktivnosti također doprinose suzbijanju depresije i anksioznosti.

Socijalni problemi poput vanbračnih odnosa, narkomanije i veliki broj drugih su uzeli maha u savremenom društvu. Na individualnoj ravni, uključivanje djece i omladine u sportske aktivnosti može doprinijeti odstranjivanju ovih pojava, tako što će ih zaštiti od lošeg društva i negativnih, vjerom zabranjenih djela.

Sa društvene tačke gledišta, sport pomaže da određena ličnost postane odgovoran i savjestan član društva, te bolji vjernik. U nekim muslimanskim društvima pokrenute su sportske aktivnosti kroz koje se omladina educira i odgaja. Simbioza ljubavi prema sportu i islamskim naukama uveliko je pomogla mentorima pri edukaciji omladine. Ova vrsta programa mladim ljudima pruža mogućnost bavljenja fizičkim aktivnostima kako bi se izgradili kao individue uz pomoć mentora/trenera, a uz kojeg će se istovremeno naučiti nositi sa izazovima savremenog doba.

Odgovornost za socijalne probleme se uglavnom pripisuje mlađoj populaciji, ali zapostavlja se činjenica da su roditelji slabo vezani za djecu, što kasnije utiče na ponašanje mladog čovjeka.

Budući roditelji bi trebali biti upoznati sa ovim problemom tokom odgajanja djeteta.  Najveći uticaj na dijete vrše njegovi prijatelji, pa će ih ono slijediti u njihovim djelima, čak i ako su u suprotnosti sa šerijatom. Međutim, ako roditelji imaju slične navike kao njihovo dijete, onda postoji veća mogućnost da se formira zdrava veza. Te navike mogu između ostalog da budu hobiji unutar sportskih aktivnosti, ili samo praćenje i gledanje sportskih događaja. Kada se uspostavi takav odnos, roditelj postaje i djetetov prijatelj, što predstavlja olakšavajuću okolnost prilikom odgoja.

Sport i tjelesni odgoj bi trebali podići na viši nivo unutar muslimanskih zajednica. Bavljenje sportskim aktivnostima doprinosi zdravoj i jakoj zajednici, a tako i pojedincu.

Za dzematrahic.ba preveo sa engleskog: Ismail Čehić