altKako se nekad ašikovalo u davna vremena govore na sljedeći način isječci pripovijedanja o tim prohujalim vremenima.

Kad mu otvara:

Pošto je nagovori da otvori pendžer momak nastavlja sa svojim ašikom:

"Ali sam se, dušo, bio izgubio, kad sam tvoje ugledao lišce! Bijaše mi se pamet prevrnula, noge su mi zadrhtale, a srce mi zakucalo u njedrima: ja pomislih za uvik poluditi, pa za malo ne padoh na kaldrmu! - Još sam, dušo, vrat iskrivio, gledajući džamu u pendžeru! Ta bojiš li se Boga velikoga, što sam vrat iskrivio, a mogu nam i djeca biti krivovrata! Der mi siđi sa čardaka svoga, sa čardaka na avlinska vrata!".

Ona: "Kako ću ti dragi silaziti, kad je majka odnila basamake u svojim džepovima"

On:"Ako ti je, draga, odnila stare, nove ti je basamake ostavila u džepovima, sapletene od svile i ibrišima, kada god hoćeš, ti mi sići moreš"

Ona: "Čuješ li me moje milovanje, kad ja siđem sa moga čardaka, sa čardaka na avlinska vrata, tvoje srce neće moći trpiti, ti ćeš mene zagrliti, pa me poljubiti! Bojiš li se Boga velikoga, da ti moje nagrdiš lišce?"

Na selu, momak djevojci: "Kad te vidim u fesiću, čini mi se poletiću, kad te vidim u ječermi, k'o kadija u mešćemi (sudu), kad te vidim u šamiji, kajno hodžu u džamiji".

Dragi dragu sa sokaka viče, ajde draga da mi ašikujemo.

Ona: "Kako ćemo kad ne umijemo, ja s čardaka, a ti sa sokaka?"

Divojko draga, dušo moja, ako tražiš bega svoga, beli se ne bi kod kuće patila, imam jednu ćoravu koku, nešto kućetine i u njoj furunetinu, u zapećku staru krmeljavu mater, obisila krmelje, k'o kitnjače jagode"

LJUBAVNI ZNAKOVI

Kada se djevojka i momak vole i nemaju prilike da ašikuju, šalje jedno drugome znakove ljubavi.Ti su znakovi od strane djevojke:

1.Jabuka i u nju usađen karanfil, kita cvijeća, svezana svilom i zlatom u znak da njih dvoje jedno uz drugo pristaju k'o zlato na svilu i da se nerazrješivo svežu.

Komadić od hasure znači, da je djevojka momku od srca hasret (rada) ; komadić ugljena, da joj srce za njim crni kao ugljen; zrno kafe znači, da bi rada sa njim posjedila, razgovarala i kahvu popila.Jagluk (marama) znači, da jaduje za njime i da će suze roniti, ako joj se iznevjeri.Osim toga znači i selam.

2.Gurabija se šalje u znak, da joj je dragi sladak kao kolač.

3.Kada djevojka sa momkom ašikuje pa mu dade onaj cvijet, što ga je na grudima nosila, kazuje mu time, da mu je i svoje srce dala.

4.Vezena kesica za novce daje se u znak, da momak sabire novce za svatove i da ne troši uzalud.

5.Boščaluk tojest gaće i košulja zlatom vezeni a još neprorezano.

6.Đerdan tojest struka dukata ili cvancika, pafte ili halhale (belenzuke) znače, da ga za sigurno neće ostaviti.

Iz knjige Antuna Hangia,Život i običaji muslimana. /dzematrahic.ba/