altKao prvo, veliko je Božansko umijeće da voda s neba silazi u kišnim kapima, po lijepom rasporedu, nije na jedno mjesto sedamsto kaplji a na drugo ništa, već svugdje po trista i dvjesta kapi i polahko, po koliko doteče - doteklo i jeste.Ali svima!

 

Osim toga, džemate muslimanski znajte svi da kišne kapi ne prljaju zrak već je upravo obratno, one zrak_čestito očiste, kao usisivač, najsavršeniji. Nije se inžinjer rodio ko će ga takvog i tolikog napraviti!

 

Nema tog inžinjera koji će pobijediti Boga!

 

Zamislite, džemate muslimanski, posmotrite samo jedno: da je određeno, nekim slučajem, da zemlja pada s neba u sitnom grumenju, kroz zrak! Ovaako tvrda, padala bi nam na tjeme, povreda bi bilo koliko hoćeš, niko nam tada ne bi mogao nateći ambulanti i doktora. Osim toga, od tolikog grumenja zemlje sav bi zrak bio neprovidan,sve bi oko nas postao jedan veliki kovitlac prašine !

Ali dragi Bog je dao da kiša pada polahko,a dao je zemlju dolje,i da je natapa,i to polahko.

Hej, džemate muslimanski, podsjećam na ovom vrelom danu, voda se pije, veoma lahko. Jesmo li mi toga svejsni?!. Osim toga, znajte: Nije samo voda stvorena tako kako je stvorena, već su prema njoj stvorena grla svih stvorenja, i žedne rupice na lišću- i jedva vidljive pore na bilju.

Sve su to mala grla, sačinjena tako da vodu mogu tečnu i tekuću gutati.Slavni sufija Rumi davno je to otkrio.Bog mu se smilovao!

 

Jevrejsko groblje, Enes Karić