Kaltrenuo čovjek sa ženom i djecom na put. U putu ga zaustavlja nepoznata osoba. Kada je stao pitao ga je: „Ko si ti?" Reče: „Zovu me dolar, pa ako hoćeš povezi me bit ću ti od koristi." Čovjek reče: „Imam ženu, djecu, gdje da te smjestim." Reče: „Ženu pozadi, a djecu u gepek, a mene naprijed, jer ja sam svjetska valuta, razumi, dolar!" Čovjek promisli, te pristade na ponudu tako što ženu premjesti pozadi, a dolar stavi naprijed. Idući tako zaustavlja ga drugi nepoznati čovjek i pita može li i njega povesti, a ovaj vozač reče: „Pa ko si ti ?" Reče: „Mene zovu euro." Vozač reče: „Imam evo dolara naprijed, šta ćeš mi ti." Reče: „Eh, pa ja sam ti jača valuta, nego mene stavi naprijed, a dolara premjesti pozadi." Vozač reče: „Pa, dobro jeste da si jača valuta al' šta ću sa ženom i djecom." Reče: „Ženu u gepek, a djeca mogu i pješke, izbaci ill." Čovjek promisli kako je euro zbilja jača valuta, te pristane i po cijenu da izbaci djecu.

 

Nedugo zatim, zaustavi ga i treći čovjek: „Ko si ti." Reče: „Zovu me dunjaluk." Vozač reče: „Pa šta ćeš mi ti, evo imam euro i dolar." Dunjaluk reče: „Ja ti nudim sve na ovom svijetu, više od dolara i eura." Reče vozač: „Pa gdje ću te, imam ženu, a djecu sam već izbacio." Reče: ,,Izbaci ženu, šta će ti, ja ti nudim sve." Dobro kad je tako, ulazi, „Reče vozač koji osta zbog dunjaluka i bez žene i djece. Tako mnogi propadnu u životu, ali ovo nije kraj priče i životnog putovanja. Idemo dalje. Sljedeća prepreka. Zaustavlja četvrti stoper: „Eh, ko si ti" Reče: „Ja sam Islam." Reče: „Pa šta ćeš mi još i ti, šta nudiš." Rece: „Ja ti nudim spas na oba svijeta." Vozač odgovori: „Ja imam sve, dolar, euro, dunjaluk, ti mi, stvarno ne trebaš." Reče: „Dobro, samo zapamti, kajat ćeš se." I tako čovjek nastavi put dalje kad najednom nestade puta, a na kraju puta stoji čovjek. Reče: „Šta ti hoćeš, šta nudiš?,, „Ja ništa ne nudim već uzimam, ovo je kraj tvog puta i života. Ja sam melek smrti. Jedino što bi te moglo spasit je Islam." Čovjek reče: „Evo imam dolara, eura, dunjaluka, a islam sam ostavio misleći da mi neće trebati" Melek smrti reče: „To što si nabrojao kod mene ništa ne vrijedi osim Islama." Reče: „Pa mogu li ja u rikverc da se vratim i uzmem islam." Reče melek smrti: „Nema rikverca, ni povratka, što si ponio, to si donio, kraj života i tvog puta !"

 

♦♦♦ Na granici kad se dođe pretresa se i sve što je sumnjivo oduzima se i kažnjava. Ta granica svakog čeka, a ona se zove smrt. Zato pripremimo se za tu granicu, ni dolara, ni eura, ni dunjaluka već dobrih djela sa islamom jer to se samo prima. Mnogi u životu izgube sve i ženu i djecu i na kraju prokockaju život igrajući se sa dunjalukom. Ako već igramo, onda igrajmo ono što će nam koristiti na oba svijeta. Sa islamom nam vrijedi sve: dolar, euro, žena, djeca, dunjaluk, sve. Bez islama sve je nula. Jedna žena je trideset osam puta ubola nožem jednog zlatara koji joj je prodavao lažno zlato i srebro zbog povrede časti i želje za dunjalukom, kako će tek biti na Ahiretu kad budemo vidjeli da smo izgubili vječnost zbog lažnog dunjaluka!

 

Iz knjige Riznica mudrosti/dzematrahic.ba/