altPredavač entomologije na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Al-Azhar objašnjava ovaj post puževa.

Puževi su mali gastronomski mekušci. Neki žive u vodi, a neki na kopnu. Imaju sporo-kretajuće izduženo tijelo sa školjkom (kućicom) koja ih štiti od opasnosti. Kopneni puževi više vole vlažna područja. Oni se tokom jake sunčeve svjetlosti zakopavaju ispod površine zemlje i postaju aktivni noću i u oblačnim danima. To čine da bi izbjegli vrućinu i sunčevu svjetlost, jer ne žele da se njihova koža osuši.

Puževi nabavljaju svoju hranu iz biljaka i organskih supstanci soli. Jako su pohlepni, i dok još jedu, njihova tijela dobijaju ekstra debljinu.
Kada je zima hladna, puževi, kao i većina drugih životinja, prezime posteći. Njihov post traje sve dok traje hladno vrijeme. Ali, puževi također poste kada je vrijeme toplo.

Uzvišeni Allah je ova stvorenja snadbio sposobnošću da luče sluzne navlake koje njihova tijela štite od sušenja. Tokom toplih i sušnih perioda, puževi su ugroženi dehidracijom. Oni se zatvaraju u pergamentu koji je sličan membrani i često se zalijepe za deblo drveta, ogradu ili zidove. Tokom tog perioda, oni poste sve dok ne zahladni. I mužjaci i ženke to isto rade.

Kada hladno vrijeme nastupi, puževi, objavljujćci završetak svojeg posta, izlaze iz svojih skloništa u potrazi za hranom. Baš tada izgube višak kilograma i vraćaju svoju vitalnost.

Uzvišeni Allah daje Svojim robovima mnogo primjera raznolikosti života i dokaza jednoće Stvoritelja.