altAllahov Poslanik,govoreći o narodu koji će napasti islamski svijet,kaže: „Prije Sudnjeg dana pojavit će se Benu Kantura (Sinovi Kanture), okruglih lica,sitnih očiju i pljosnatih noseva!“[1] 

Neke historijske knjige govore da su to Mongoli. Zapravo, u opisima Allahovog Poslanika spominju se dva strašna velika napada na islamski svijet. Prvi napad dogodio sse u Andaluziji (islamskoj Španiji), a to je Ferdinandovo nasilje. Gledano sa svakog aspekta, to je u potpunosti zapadnjačko divljaštvo. Tada su poubijani mnogi ljudi,uništene biblioteke i popaljene knjige. 

Drugi napad je nesreća koja je zadesila muslimane od Mongola. Oni su sve kulturne centre u Egiptu,Siriji i Anadoliji sravnili sa zemljom,opustošili sve strane i na kraju se povukli. 

Ovim vijestima koje se tiču sudbine ummeta Allahovog Poslanika on je privukao pažnju i kao da je htio kazati: Kada sljedbenici Muhammeda,s.a.v.s., zasluže da se kazne, Allah,dž.š., upotrijebi nasilnike i njima ih urazumi. Da, nasilnik je Allahov dž.š., mač!  Najprije se njime drugima osveti, a zatim se okrene i njemu salte sveti, odnosno, ni nasilnik nema koristi od nasilja. Međutim, Allah, dž.š., nasilnike najprije pošalje na muslimane, zatim njih potrese i u zemlju utjera. 

 Da bi se sačuvali od jednog tako lošeg kraja, Allahov Poslanik upozorava svoje sljedbenike i u vidu savjetovanja predlaže im da se čuvaju od djela koja privlače Allahovu, dž.š., srdžbu. Zbog toga ih obavještava o nesrećama i belajima koji će se dogoditi, i to opisujući ih. Da, ove riječi koje je on kazao obistinile su se šest-sedam stoljeća nakon njega i na taj način jasno dokazale da je on istiniti vjerovjesnik. 

Iz knjige Beskrajna svjetlost Muhammed.a.s., autora F.G./ dzematrahic.ba



[1] Buhari,Džihad,95.,96.;Ebu Davud,Melahim,9-10.