1baby smileMnoge se majke nakon porođaja pitaju kada će se njihova beba prvi puta nasmijati te željno prate i očekuju taj trenutak.

Prvi osmijeh djeteta uglavnom se događa između šest i osam tjedana njegove starosti, ali nije neobično da se novorođenče prvi puta nasmije prije ili poslije tog razdoblja.

Dijete je već odmah po rođenju zainteresirano za komunikaciju s majkom i za izražavanje svojih osjećaja. Osim toga, bebe jako brzo uče te odmah nakon rođenja pokušavaju imitirati majčin izraz lica.

Bebe još u majčinoj utrobi mogu raditi grimase i različite izraze lica te ih vježbaju mjesecima prije rođenja. Stoga ako vas novorođenče gleda zainteresirano i širom otvorenih očiju moguće je da će reagirati na vaš osmijeh.
Ako želite ohrabriti svoju bebu da se nasmije ili na neki način komunicira s vama, gledajte ju kada je smirena i usredotočena na vas. Držite dijete nasuprot vas, na udaljenosti od 30 cm između vaših lica i pričajte s bebom. Ukoliko se beba na toj međusobnoj razdaljini ne osjeća ugodno malo se razdvojite.

Neke bebe koje su još zaokupljene koordinacijom svojih pokreta neće biti toliko zainteresirane za smijanje. To vrijedi i za one koje su sklone nemiru i plakanju, kao i za one koje imaju grčeve ili bolove u trbuhu. Ako takve probleme ima vaša beba onda vas ona treba da joj pomognete kako bi se bolje osjećala i da ju umirite.

S vremenom ćete sigurno prepoznati trenutke kad će vaša beba biti fokusirana na vaše lice pa je to i trenutak kad se može pojaviti prvi osmijeh. Prvo će vas dugo promatrati pa joj neprestano nešto pričajte i za to možete biti nagrađeni prvim osmijehom svoga djeteta.