Iz historije Bosne

pruga 1Iako mnogi misle da je gradnja pruga u našoj zemlji počela s dolaskom Austro-Ugarske , historijska je činjenica da je turska vlast izgradila prvu trasu željezničke pruge u Bosni i Hercegovini.

Prva pruga izgrađena je na relaciji Dobrljin – Banja Luka, bila je dugačka 104,3 kilometara i radovi na njoj okončani su 1872.godine , pred sam kraj osmanske uprave. Bila je to željeznička pruga normalnog kolosjeka.  

Najzaslužniji  za dolazak željeznice u BiH jeste sultan Abdul Aziz Han. On je, šokiran zbog ubrzanog razvoja industrije u BiH, po povratku u tursku naredio izgradnju Carigrad – Beč.

U aprilu 1869.godine sklopljen je ugovor s grupom kapitalista, koje je predvodio baron Moris Hirsch, koji dobijaju koncesiju  za gradnju pruge koja je trebala prolaziti kroz  Bugarsku, Rumeliju i Bosnu.

Srbija se tada pod velikim uticajem Rusije, negativno odredila o gradnji pruge i nije dozvolila da ona prolazi kroz njene teritorije. U jesen 1871. godine, kada su položene šine od Bosanskog  Novog do Prijedora, iz Siska su na dereglijama dopremljeni teretni vagoni za prijevoz šljunka, a  u novembru i prve dvije lokomotive. Smatra se kako je 24.decembar 1872.godine  zvaničan datum  puštanja u saobracaj prve pruge.