MAOCA6Kako to i dolikuje u ovakvima događajima nastoji se sve preduprijedit kada su ovakvi skupovi kod nas tokom večeri kur'ana. Džemat Maoča Stara je uspjela u večerašnjem druženju objedinit kvalitet i kvantitet. Mnogo je kurioziteta bilo na skupu za osmu godišnjicu održavanja večeri kur'ana u džematu Maoča Stara, kako je istakao domaćin vrijedni Asmir ef. Bekrić  da je za večerašnju večer prvi put glavni sponozor gradonačelnik Vlade Brčko distrikt Esed Kadrić.

Kao drugo uručeno je priznanje i zahvalnica vrijednom mujezinu ovog džemata Sadiku Imamović koji je aktivni mujezin u ovom džematu čak 33 godine ! Poklone ovom vrijednom mujezinu pored džemata uručio je osobno i gradonačelnik Esed Kadrić koji je istakao ovom prilikom da je dedo Sadik Imamović (ako ne griješim) nakon 33 godine u službi mujezina u svojoj 92. godini života ide u penziju. Kažu da za 33 godine nije niti jedan namaz u džematu izostavio te oko šezdeset hiljada puta pozvao mještane na isti. Allah dž.š. nam ga poživio i u lijepi Džennet uveo!

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko dr.Mustafa ef. Gobeljić je u svom obraćanju naznačio da se u večerašnjoj noći bošnjaci mogu podijelit u tri skupine / grupe i to na one koji obilježavaju uz sve veće i manje grijehe ovu noć, one koji su  nigdje neizainteresovani su za nju i ne čine ibadete i treća skupina oni koji su u ibadetu večeras a smatram da je ova treća skupina najmnogobrojnija među njima.

Vrijedi istaći da je učešće večerašnjih učesnika (kurra hafiz Aziz Alili, kurra hafiz mr.Ismail Čehić,kurra hafiz Samir Hodžić, hafiz Ahmed Alili, hafiz Adnan Maati, Mustafa Ishaković i Resul Alić) po našoj skromnoj primjedbi bilo najjače u dosadašnjih osam godina od kako postoji organizacija ove večeri u džematu Maoča Stara, jer sakupiti na jednom mjestu nekoliko kurra hafiza  i većina učača su hafizi kao i kvalitetnog predavača prof. Saliha Haušića je velika stvar. Skup govori tome u prilog da se domaćin zaista dobro organizovao i pripremio da nam svima uljepša večerašnju noć koja će vjerujemo ostati mnogima u dubokom sjećanju.

Naravno najveći teret je bio na plećima mlađahnog Asmir ef. Bekrića, odbora i mladih ljudi koji su oko njega ustrajali u ovom hajirli djelu. Asmiru ef. je ovo (kako nam se čini) drugo učestvovanje u ovoj organizaciji od kako je došao kao imam, hatib i muallim u džemat Maoča Stara u svojih 5 godina rada sa ovim džematom.

Prema riječima domaćina večerašnjem skupu su prisutvovali mnogi gosti iz susjednih mjesta poput Čelića, Srebrenika,Gradačca, Gračanice,Orašja i drugih mjesta.

dzematrahic.ba

FOTO džemat Maoča Stara