U ovoj godini džemat Gornji Rahić ima sasvim drugu situaciju oko održavanja mezarja, MEZARJEsituacija se promijenila nakon povećanja cijena i poskupljenja. Nakon što se nije moglo uklopit u ponuđenu cijenu na konkursu za mjesečno održavanje cirka (2.100,00 KM) pristupilo se planu "B" koji za sada funkcioniše i za mnogo manje sredstava. Džemat je ponudio džematlijama da učestvuju u održavanju mezarja prema svojim mogućnostima prijavom da daju doprinos tako što će sa mašinama džemata pomoći povremeno oko košenja određenih parcela. Taj dio održavanja je za sada preuzeo jedan broj džematlija u amanet tako što su tri od pet mezarja preuzeli oko organiziranja akcija košenja u njima. S tim u dva mezarja nemamo još nosioce koji će okupljati određeni broj za košenje.

Mezarja koja imaju nosioce  su:

-Eminović Tifaga prati i organizira održavanje Šehidskog mezarja u koje spada i Pozderkuša,

-Lišić Smajl i Hariz sa drugim učesnicima održavaju košenje u mezarju Hada,

-Hasikić Hamid je preuzeo brigu oko održavanja Džinić Vakufa (kod ambulante) da organizuje druge pojedince,

ostalo je još da se neko uključi i pokrije oko održavanja mezarja na Brdu i kod benzinske pumpe Beg Oil.

Javnost mora znat jer kruži mnogo lažnih informacija odnosno dezinformacija da ne treba više plaćat košenje trave uz članarinu što nije istina to ostaje na snazi jer iz tih sredstava se pokrivaju troškovi za održavanje mašina kao što su trimeri,kosilica, gorivo,ulje, silikon i kvarovi dok ovi svi pojedinci koji daju svoj doprinos od sebe rade besplatno dajući svoj doprinos da nam mezarja i dalje budu pokošena i uredna.

Zato bismo svima onima koji su brzi na tastaturi i na jeziku koji  pametuju preporučili bolje da šute jer njihovim glupostima i podbadanjima nema kraja, dok ljudi koji žele pomoći zajednici ne pametuju već se uključuju i pomažu koliko mogu u datom momentu.

Zato ovom prilikom želimo pozvati pojedince koji su savjesni i imaju finansijsku mogućnost da nam pomognu oko kupovine dvije nove samohodne kosilice kako bi lakše mogli realizovati ovaj projekat do kraja sezone. Trenutno džemat raspolaže sa četiri trimera i jednom polovnom kosilicom koja se često kvari a površine održavanja u pet mezarja iznose preko 35 dunuma trave. Tako da mjesečno se zna pokosit dvaput svako mezarje što kada sračunamo mjesečno se održava i kosi 70 dunuma. Velika je površina i zahtjeva kvalitetne mašine da to podnesu.

Zainteresovani se mogu prijavit oko kupovine kosilica u kancelariju svakim radnim danom kada radi od 10 do 13 sati.

p.s.Da podsjetimo javnost, nama je traženo da iskeširamo 12.600,00 KM za šest mjeseci (april,maj,juni,juli,august i septembar) što mi realno nemamo ovih sredstava jer u prošloj 2021. godini džematlije su uplatili njih 520 po deset KM je iznosilo 5.200,00 KM, a džemat je platio odnosno imao rashode za košenje 7.600,00 KM, pa vidimo gdje smo da nismo imali mogućnosti to nastavit jer što nam je puno,puno je,jer prazan džep govori sam za sebe.