1avionputPutovanja čovjeku donose potpuno novi pogled na svijet i dešavanja oko njega. Da li da putujete sami, sa porodicom, prijateljima ili poslovno, putovanja služe da bismo učili i transformirali se spiritualno. Važnost putovanja je naglašena i u islamu, a danas velikom rasprostranjenošću halal restorana i hotela, muslimanima to olakšava organizaciju. Evo zašto svaka muslimanka i musliman trebaju putovati.

    Hadž

Hadž je primjer gdje se od nas zahtjeva putovanje kako bismo se uzdigli duhovno. Štaviše, to je jedna od pet osnovnih obaveza svakog muslimana i muslimanke. Ovo putovanje je u cilju transformacije – koliko zbog obreda i ibadeta, toliko i zbog upoznavanja muslimana sa svih strana svijeta i različitih praksi koje primjenjuju, dolazak u jedno potpuno novo okruženje – historijski, kulturološki i geografski apsolutno drugačije od našeg podneblja. I hadž i umra u sebi sadrže i manja putovanja, poput: do Arefata, Muzdelife, Mine. Svaki od ovih zahtjeva meditaciju i kretanje u isto vrijeme.

    Sunnet Poslanikov

Poslanik je ohrabrivao na putovanje i smatrao to vidom edukacije. Iz njegovog života poznate su ključne stvari koje su se desile ,  a vezana su za putovanja – Miradž (putovanje do sedam nebesa) i Hidžra (putovanje iz Mekke u Medinu). Ne treba zaboraviti da je zbog prirode posla kojom se bavio prije poslanstva, njegov život bio ispunjen brojnim putovanjima po Srednjem Istoku.

    Spritualni efekat putovanja

„Na ovom svijetu budi kao stranac ili putnik“, poznat nam je ovaj hadis koji govori o vezivanju za materijalno. Nije čudno da se putovanje smatra treningom za dušu. Pouka toga je da se ne vezujemo za materijalno i da se divimo Božijem stvaranju.  I znate kako kažu – pojednostavite svoj život tako da vam sve bitne stvari mogu stati u jedan kofer.

    Ljubav prema Bogu

Putujući saznajemo za Božiju milost i divimo joj se. Naročito ako su u pitanju prirodne ljepote – planine, stijene, šume, rijeke i mora, pustinje. Možemo da se divimo Božijoj svemoći i vidimo kako ga sve u prirodi veliča. A time nadopunjujemo vlastiti iman.

    Zahvalnost

Na putovanjima stičemo zahvalnost za ono što imamo i ono što jesmo. Suočit ćemo se sa različitim kulturama, običajima i standardima, stanjima. A iz svakog od njih možemo da izvučemo pouku i zahvalimo Bogu što nas je stvorio ovakve kakve jesmo, u trenutku u kojem jesmo, na mjestu na kojem jesmo. „A koju od Gospodarevih blagodati poričete?“ (Kur’an)

    Islamska historija

Jednostavno moramo je otkriti, upoznati i da nam je uvijek na pameti razvoj muslimana dok je ostatak svijeta stagnirao. Damask, Bagdad, Alep koji su bili pojam islamske civiilizacije uništeni su posljednjim sukobima i više ih nećemo moći vidjeti. Pogotovo, islamsku historiju na podneblju Evrope, poput Kordobe ili Turske s kojom imamo mnogo zajedničke historije. Jer zaista, samo ukoliko znamo odakle dolazimo, možemo znati kuda idemo.