2izlozbaDanas (11.12.2016.godine) su djeca iz džemata Gornji Rahić u pratnji imama Salih ef. Hrnjića i predsjednika džemata Hamida Hasikića posjetila "Muzej Allahovog Poslanika Muhammeda a.s." u Brčkom, muzej je smješten u prostorije nekadašnje zgrade Ruždija medrese koja je zadnjih godina obnovljena.

Za učenike je organizovan prijevoz autobusom firme „Krajnović-Laser“ za oko 70 učenika. Muzej je zamišljen kao izložba koja obuhvata 33 panoa na kojima su prikazani detalji životopisa poslanika Muhammeda s.a.v.s., makete Poslanikove a.s. kuće, džamije i cijele Medine, te dokumentarne filmove na bosanskom jeziku. Autor ovog projekta je dr. Esmir Halilović.

Cilj ove izložbe je da se široj javnosti predstavi život i djelo posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhiselam, pri tome koristeći najsavremenija tehnička sredstva i pomagala. Djeca su zaista bila oduševljena viđenim i ovo je pun pogodak manifestacije “Ti si ruža džennetska”. Domaćini su bili vrijedni i na nivou te su nastojali djeci objasnit svaki aspekt historije i života posljednjeg Alllahovog Poslanika Muhammeda a.s..

Svi panoi i makete su smještene u nekoliko prostorija objedinjavajući pojedine historijske aspekte od nastanka Mekke pa preko Medine i svih događanja koja su za života Muhammeda a.s. se desila. Interesantno je da se tu nalazi i orginalni komad platna koji je bio postavljan na Kabu, te svojim miskom-mirisom bez ikakvog namirisavanja i dan danas se širi sa njega što je jako interesantno za obične ljude našeg podneblja da mogu da ga dodirnu i pomirišu i da se uvjere u to. Sve u svemu vrijedna posjeta naših učenika koja će vjerujemo ostati u lijepom sjećanju kod njih.