Bjasmin stovrag plaketarčak Jasmin Stovrag, student treće godine inženjerske informatike u Brčkom na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija "eMPIRICA" jučer je dobio Zlatnu plaketu - Zlatni grb od Udruženja "Prosvjetitelj" iz Srebrenice za doprinos u prvoj digitalizaciji zbirke hadisa i izradi android aplikacija.

Jasmin je za "infobrcko" kazao da je napravio četiri aplikacije od toga dvije zbirke hadisa, aplikacija sa 99 Allahovih imena i aplikacija Tefsir Ibn Kesir sa prevodom na bosanski jezik.

"Napravio sam četiri applikacije i od toga su dvije zbirke hadisa prevedene na bosanski jezik i napravljene su u digitaliziranom obliku. To je Muslimova zbirka hadisa i Buharijina zbirka hadisa. Treća aplikacija je 99 Allahovih imena sa prevodom, zvukom i pojašnjenjem šta od svakih tih imena znači i četvrta aplikacija je Tefsir Ibn Kesir, prevod na bosanski jezik. Također, tu ima i dodatnih mogućnosti kao npr. pretraživanje itd.", kazao je Jasmin.

Cilj kreiranja ovih aplikacija Jasminu je da se sazna više o islamu i da se što više ljudi okoristi što mu je kako kaže i prvenstveno najveća motivacija.
"Mislim da su ovo korisne aplikacije za društvo i zajednicu naročito za muslimane, da se sazna više o islamu i da se što više okoristi što mi je to i prvenstveno motivacija. Sada ne morate nositi četiri knjige sa sobom, već te četiri aplikacije sada jednostavno možete imati na telefonu i ne zauzimaju puno što je, također jdena od dobrih stvari", kazao je Jasmin za "infobrcko".

Aplikacije se mogu preuzeti na "Play Store".

infobrcko.com