dovarukeAmr Halid kaže: "Draga braćo, svi vidimo koliko nam je potrebna Allahova pomoć da izađemo iz ovog stanja u kome se ummet nalazi, ali prije nego što nam dođe pomoć i rješenje problema "spolja" moramo prvo raščistiti s problemom "iznutra", tj. našim dušama.

Naše stanje najbolje sliči čovjeku koji stoji pred trnovitim, bodljikavim stablom i moli Boga da to stablo počne davati plodove!? Možda je njegova dova toliko iskrena da su mu i suze potekle od nje i iskrenosti, ali... Ovaj primjer potpuno odgovara našem stanju. Jasno je da prvo moramo promijeniti naša shvatanje u životu i radu, te početi sami raditi i privređivati, umjesto da čekamo "mu'džize" i "keramete".

Allah, dž.š., Svojim riječima kaže da neće izmijeniti satnje jednog naroda dok on ne promijeni svoja shvatanja i odnose postavio je jedan od Svojih zakona koji nam ne može jasnije poručiti kako da izađemo iz ovog stanja u kojem se nalazimo...

Prvo moramo pojasniti naš odnos prema radu

Mnogi naši studenti upisuju i završavaju fakultete ali po primanju diplome ne znaju raditi posao za koji su se pripremali godinama!? Navedimo primjer iz država koje kao i mi spadaju u zemlje u razvoju i nisu na tako velikom naučno tehnološkom nivou koji se ne može dostići.

Npr. u Indiji, u nekoliko poslednjih godina studenti su počeli masovno, potpuno predano i ozbiljno studirati informatiku i programiranje. Veliki broj mladića je tu našao svoju egzistenciju, tako da je danas Indija zemlja sa najvećom proizvodnjom kompjuterskih programa na svijetu.

Ne možemo reći da nema posla i da se nema šta raditi!

To su mogućnosti koje su svima dostupne, treba samo nam kompjuter, radni stol, malo dobre volje i profesionalnog znanja...