tresnja1U periodu smo kada trešnje zriju i kada su u punom jeku u našem kraju. Vjerovatno mnogi od nas znamo, a vjerovatno mnogi i ne znaju da svaki plod od voća ima svoju svrhu i smisao pored hranjive i zdravstvenu stranu u sebi kao božijem ni'metu koji nas okružuje. Zato ne podcijenjujmo ništa što imamo nadohvat ruku.

Trešnje su kao i drugo voće "prirodni lijek sa drveta" – jer pomažu protiv reume,isto tako trešnje mogu biti korisne protiv zatvora, njen plod, patljice trešanja, sjemenke iz košpica i smola koja curi iz njih su dosta korisni za ljude. Čak iz košpica je jezgro korisno protiv karcinoma/tumora jer ima sastojak koji korisno djeluje na čovjekovo tijelo.

U ovom tekstu podsjetićamo vas na stari narodni lijek/recept koji ste mogli čuti od svojih djedova i nena. Vjerovatno ste još kao djeca posjećujući djeda i nenu, kod njih znali vidjeti na prozorskim daskama kako se suše patljice od trešanja. Radi se o starom narodnom čaju koji se pravi od patljica i koji se u nekadašnja vremena, kada nije bilo modernih lijekova koristio jako često. Potrebno vam je da tokom sezone trešanja sakupljate patljice, te da ih poredate na papir i što više raširite kako bi se osušile. Nakon sušenja od nekoliko dana patljice se spreme na suho mjesto i po potrebi koriste za čaj. Ovaj čaj radi se u u omjeru jedna šaka patljica na 1 litar vode. Patljice potopite u vodu , prokuhate par minuta i ostavite poklopljneno da odstoji 1 sahat. Procjedite smjesu i čaj pijete tokom cijelog dana u mjerama od nekoliko gutljaja piše portal zdravljebezdoktora.

Namjena čaja je prije svega liječenje urinarnih problema i infekcija. Čaj će vam pomoći kod upale bubrega i mokraćnih kanala, zastoja mokraće i pijeska u bubrezima. Čaj pijete svaki dan po 1 litar dok problemi ne nestanu.U narodu se čaj najviše koristio za navedene urinarne probleme kada nije bilo antibiotika i modernih hemijskih lijekova. Ipak to nije jednina namjena čaja travari čaj preporučuju i za probleme sa impotencijom, liječenje bronhijalnog šlajma (sluzi), te se pokazao kao efikasan i za zaustavljanje proljeva. I za ove tegobe čaj se pravi i koristi na isti način kao i za urinrne probleme.

Sada je sezona trešanja te predlažemo da ukoliko imate povjerenja u saznanja naših starih, osušite i ostavite patljice i probate ih upotrijebiti kao sastojak za pravljenje ljekovitog čaja. Patljicee možete koristiti kako svježe tako i osušene a prije potapanja u vodu i pravljenja čaja isjeckajte ih sitno nožem kako bi pustile više korisnih sastojaka.