8tmk17U Brčkom je danas (24. Ša'ban 1438 h.g./20.maj 2017.godine) u prostorijama Bijele džamije upriličeno drugo po redu takmičenje u kira'etu i hifzu Časnog kur'ana na kojem je učešće uzelo 18 kandidata iz dvije škole kur'ana sa područja Brčko distrikta i to Škola kur'ana iz Brčkog (11 kandidata) koja djeluje u Bijeloj džamiji i Škola kur'ana Gornji Rahić (7 kandidata) koja djeluje u Gornjem Rahiću pri džematu Gornji Rahić. Učesnici su bili različite starosne dobi koji pohađaju ove Škole kur'ana. Pokrovitelji ovogodišnjeg kao i prethodnog takmičenja su Fondacija Hifz Časnog Kur'ana iz Sarajeva i Medžlis islamske zajednice Brčko.

Nakon provedenog takmičarskog natjecanja koje je trajalo od ikindije do akšama Ocjenjivačka komisija je sabrala bodove i proglasila prvih pet mjesta koje su osovojili takmičari te su sledeći učesnici ove godine bili proglašeni za najuspješnije;

1. Abdulah Gobeljić škola kur'ana Brčko,

2.Harun Hasikić škola kur'ana Gornji Rahić,

3.Šabanović Munira škola kur'ana Brčko,

4.Sinanović Aldisa škola kur'ana Brčko,

5.Harun Hodžić škola kur'ana Brčko

Ocjenjivačka komisija je bila u sastavu:

-prof.hfz. Mirnes ef. Spahić, predsjednik,prof. kira'eta u Behram-begovoj medresi u Tuzli

-mr.hfz.Ismail ef. Čehić, član, iz Brčkog,

-kurra'hfz. Samir Hodžić, član iz Brčkog,

Na kraju takmičenja svi učesnici su od organizatora dobili zahvalnice i knjige za učešće dok su pobjednici dobili još po jednu knjigu i novčane nagrade koje su bile sledeće;

1. mjesto: 250 KM
2. mjesto: 200 KM
3. mjesto: 150 KM
4. mjesto: 100 KM
5. mjesto: 50 KM.

Još ćemo podsjetit da je ovogodišnje takmičenje za razliku od prošle godine bilo objedinjeno nije bilo podjela na prvu i drugu grupu jer su svi takmičari bili u zajedničkoj skupini.

Nije zgoreg podsjetit da su u prošlogodišnjem Prvom takmičenju ostvareni sledeći rezultati;

Prva grupa

1.Ermin Haskić

2.Abdulah Gobeljić

3.Edvin Alihodžić

Druga grupa

1.Harun Hasikić

2.Arnela Muminović

3.Anel Muminović

Kao što vidimo od prvog takmičenja samo dva učesnika su uspjela zadržati dobre pozicije naspram prethodnog takmičenja i to Abdulah Gobeljić (škola kur'ana Brčko) i Harun Hasikić (škola kur'ana Gornji Rahić).

Nosioci ovog vrijednog projekta su mr.hafiz Ismail ef.Čehić i kurra hafiz Samir Hodžić.

dzematrahic.ba