1bol ledjaBolovi u donjem dijelu leđa veoma su česti, ali uglavnom potpuno bezopasni, a najčešće im je uzrok nepravilno držanje, slabost u mišićima, te nagli i nepravilni pokreti.

Grčevi u mišićima najčešći su razlog bolova u donjem dijelu leđa. Zbog toga terapija najčešće uključuje opuštanje napetosti u mišićima. Rizik od grčeva znatno se povećava ako su slabi mišići u području stomaka, napeti na kukovima, slabi leđni ili jer je karlica previše nagnuta napred piše B92.

Oko 80 do 90 odsto odraslih osoba osjećalo je bolove u donjem dijelu leđa u nekom periodu života, ali oni se sa starenjem javljaju sve češće. Prvi se javljaju između 30. i 50. godine zbog sjedelačkog načina života i peti su najčešći razlog odlaska ljekaru.

Malo odležati da bi bolovi u leđima prestali zvuči logično, međutim, nije jedino i najbolje rješenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje nastave normalne i uobičajene aktivnosti ranije primjete prestanak bolova. Ako se dugo ostane u istom položaju, povećava se rizik od nastanka upale zglobova.

Uglavnom nije potrebno snimanje leđa jer snimci neće pokazati stanje mišića ili ligamenata, osim ukoliko je bilo povrede leđa ili ako bolovi ne prestaju ni posle nekoliko nedjelja.

Nakon prvog naleta bolova treba se odmarati dan-dva i nanositi hladne obloge, potom tople da bi se napeti mišići opustili. Lijekovi protiv bolova se uzimaju jedino ako su bolovi zaista nesnošljivi. Preporučiljivo je ostati aktivan što je više moguće, dok oni koje se odluče da se nekoliko dana odmore valja da probaju da šetaju svakih nekoliko sati jer će kretanje ubrzati ozdravljenje. Posjeta doktoru je, ipak, neizbježna ako se bolovi ne ublaže ili pogoršaju nakon deset dana.

Osobe koje spavaju na umjereno čvrstom madracu mnogo brže primjete pozitivne rezultate, pošto on manje pritiska na kukovima i ramenima te dopušta san u prirodnom položaju.

Kiropraktičar, fizikalna terapija ili masaža mogu mnogo pomoći. Međutim, osobama koje pate od bolova duže od sedam dana i stručnjaci preporučuju alternativne oblike liječenja, čak i nakon svih preduzetih mjera.