1coko jeduSvaka hrana i ishrana ima kod sebe manje više dobru i lošu stranu medalje. U današnjem vremenu gdje nam na svakom ćošku nadohvat ruke stoji u ponudi bezbroj vrsta čokolada i raznih verzija čipseva teško je odoljeti naročito našoj djeci.

 Svjedoci smo da nam naša djeca masovno kupuju i jedu ove proizvode, a što ne i reći za odrasle sladokusce za naročito lijepim i dobrim čokoladama. Provedena istraživanja i studije u evropi na ovu temu ishrane-zdravlja ovih i drugih proizvoda su utvrdila kako je to kada se mnogo jede i koristi nezdravo, kako su ti prozvodi jeftini i da se dosta puno reklamiraju javnosti kako bi naročito našu djecu nagnali na kupovinu ovih proizvoda, piše dzematrahic.

Čak 60 % male djece su ovisni o čokoladi i slatkišima, a njihovi roditelji su krivi za to, kažu stručnjaci.

Zbog velikog korištenja čipseva i čokolada u ishrani stanovništva se smatraju jednim od glavnih ubojica našeg zdravlja. Naime, konstatno često korištenje navedenih namjernica kod osoba uzrokuju srčane i moždane udare, djelujući kao okidač raka,pretilosti (debljina) i brojnih drugih hroničnih bolesti.

Zašto se ne bi na ovim artiklima koji to prouzrokuju ne bi nalazilo pored svih informacija o proizvodu i ta da ti isti proizvodi ugrožavaju ljudski život poput cigareta na kojima za razliku od ovih proizvoda je proizvođač naveo da su cigare štetne po zdravlje!.

Odavno je naše društvo krenulo putem nezdrave ishrane i hrane, jer „normalno“ je to, jer svi to rade odnosno jedu-konzumiraju pa nam postalo svejedno za naše i porodice zdravlje.

Kada krene nekontrolisano debljanje djece, doživljaji moždanih udara što se nedavno dešavalo po školama u BiH onda nakratko se zabrinemo odakle ova pojava, jer niko nam u kući nije takav bio imao toliko sala na sebi itd.

1cipsNaravno ovdje je prisutna osobna odgovornost nas samih i naše porodice koliko i kada ćemo jesti ove proizvode, jer su ljudi sami odgovorni za ono što im ide u usta a ne drugi tamo koji u te proizvode stavljaju nezdrave sastojke koji nam štete i koji kod nas pruzrokuju štetne nus pojave na tijelu i zdravlju.

Zato bismo trebali povest računa da rjeđe ili umjereno koristimo štetne prehrambene proizvode kao što su čipsevi,gazirna pića i čokolade mada je to teška misija za roditelje kao i djecu jer i sami to zaju koristit u velikim količinama svakodnevno, da ne pričamo za javne ustanove poput kuhinja u školama i vrtićima u kojima se to nudi na velika vrata.

Ipak na nama je velika odgovornost za naše zdravlje i naš novac u šta ga koristimo dali je to dobro ili loše procijenite sami.

p.s. Najnovija vijest koja se mogla čuti ovih dana je da je u Kantonu Sarajevo donesen parvilnik da će u školama i vrtićama biti zabranjeni čipsevi, gazirana pića i drugi slatkiši što štete zdravlju djece.