1vukelji spomenVukelji su zaseok sa nekih trideset i tri domaćinstva i pripadaju mjesnoj zajednici Ograđenovac. U svom mjestu imaju uređene asfaltne puteve koji su kroz zaseok asfaltirani, naravno tu je i rasvjeta kao i u bilo kojem našem mjestu. Isto tako imaju izgrađen lijep  mekteb koji se koristi u mjesecu ramazanu za teravih namaze i druženja piše portal dzematrahic.ba

. U proteklih nekoliko sedmica u centru ovog zaseoka izgrađen je spomenik obilježje poginulim borcima Armije RBiH odnosno borcima 108/215 Viteške motorizovane brigade Brčko koji su dali svoje živote za BiH i naš kraj. Mjesna zajednica Ograđenovac je svojim samostalnim naporom uspjela da izgradi ljiljan-spomenik na kome su ispisana imena boraca iz ovog mjesta. Spomenik je dimenzija nekih 170x100. Sa strana ljiljana se nalaze vazne za cvijeće. U podnožju spomenika je postavljen i reflektor koji noću obasjava ovaj spomenik. Pošto je pored puta u okviru vakufa svima je uočljiv i neizbježan za pogled kako svakodnevnim prolaznicima tako i svakom strancu koji tuda prođe.

Spomenik je podignut u čast sledećih boraca čija se imena nalaze na bijelom ljiljanu.

  • Zajić (Sadik) Sejfudin 1969-1992
  • Zajić (Salih) Sead 1959-1993
  • Šećić (Fehim) Mujo 1963-1994
  • Zajić (Muharem) Musa 1946-1995

Još prema riječima predsjednika mjesne zajednice Ograđenovac Lišić Amira treba da se postavi i ograda oko spomenika i da se prednji dio gdje je sada žica otvori kako bi pristup prema spomen obilježju bio dostupan za prilaz sa puta.

U zaseoku Vukelji koje ima svoju dugu tradiciju postojanja postoje značajne familije kao što su Hasanovići, Zajići, Šećići, Avdići, Džanko, Dubravić i Bevrnja.

Mjesna zajednica aktivna na nekoliko polja

U razgovoru za naš portal predsjednik Lišić nam je saopćio da se u prethodnom periodu ove godine uradilo nekoliko aktivnosti od kojih ističe uređenje i krečenje unutrašnjosti i spoljašnjosti zgrade mjesne zajednice, kupovina stolova i klupa za potrebe mjesne zajednice i građana kao i ugradnja kvalitetne klima uređaja u prostorije zgrade. Značajno je i to da je mjesna zajednica svojim sredstvima i angažovanjem zamijenila nekoliko pregorjelih sijalica u selu i postavila nekoliko novih stubova. U narednom periodu je predviđeno uređenje dječijeg igrališta za djecu koje čeka na uređenje kako bi mladi iz ove lokalne zajednice imali neophodne uslove za razvoj sporta.