1zizAziz aga Šehović iz Brčkog je posebna priča koja se unazad nekoliko godina ponavlja i svaki put se dešava nešto novo sa tom pričom. Aziz je prva osoba iz grada na Savi koji je pokrenuo odlazak u Prusac sa konjima. Kroz taj napor na početku usamljen je tokom protoka vremena uspio pridobit i proširit podršku šireg sloja ljudi i institucija. Tako od prije koju godinu islamska zajednica Brčko je dala svesrdnu podršku na tom odlasku da bi u posljednje dvije godine zadobio podršku i Vlade Brčko distrikta. Odvažio se Aziz na oživljavanje tradicije uzgoja konja i pohoda na daleki Prusac.

 Prethodnih dana Aziz je na Majevici vršio pripreme konja za polazak na 508 Ajvatovicu, najveće dovište Bošnjaka u Evropi. Za Aziza se veže i podatak da je na ovom skupu u Pruscu prepoznatljiv po tome što je zadnjih godina proglašen za najboljeg i najokićenijeg konjanika na Ajvatovici. Uskoro bi trebala izać i priča u novinama o Azizu koji će ove godine prvi put se upustit na pješačenje sa konjima na relaciji Brčko-Donji Vakauf-Prusac sa naslovom „Brčko na konju“ koju će priredit novinari.

Pošto je ovo prva godina koja će ostat upamćena da će Aziz Šehović sa svoja tri konja i druga četiri konjanika krenuti iz Brčkog 22.juna 2018. godine u poslijepodnevnim satima na put dug 220 kilometara. U planu je kako reče taj put preći za četiri do pet dana.

Maršuta prvog njegovog puta bi izgledala ovim redoslijedom Brčko,Brka,Gornji Rahić, Maoča,Rašljani (dionica puta preko Majevice ratni put-put spasa),Srebrenik,Podpeć,Puračić, planina Ozren,Zavidovići,Nemila,Zenica,Vitez,Travnik,Turbe,Donji Vakuf,Prusac.

aziz poziv

U petak 22.juna pred ispraćaj konjanika biće organizovana šetnja 10 konjanika na relaciji Gluhakovac,Ivici,Klanac, gradski park,Kuglana,centar grada, Kolobara i dolazak pred Bijelu džamiju. Polazak kolone iz Gluhakovca je predviđen u 11:00 sati i konjanici bi stigli pred Bijelu džamiju do džume namaza. Nakon što se održi džuma namaz biće upriličen kulturno umjetnički program te će udruženja žena njih pet ugostit sve prisutne sa svojim tradicionalnim jelima, sokovima i limunadom kako bi to bilo bogatstvo tradicije bošnjaka našeg kraja.

Zato se pozivaju sugrađani da taj dan izađu i prisustvuju ovom lijepom adetu i tradiciji kako bi na taj način pružili podršku jedinstvenom projektu na ovim prostorima.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Slike učesnika sa prošlogodišnjeg ispraćaja Aziz age Šehovića na put u Prusac ispred Bijele džamije.